Seguidors

diumenge, 9 d’abril del 2023

MENHIR DE CAL AMAT

VILASSAR DE DALT - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/




Data del període entre el neolític final (2500-2200 aC) i el calcolític (2200-1800 aC).

Per la proximitat als jaciments prehistòrics de Can Boquet i de la Roca, aquest bloc granític ha estat interpretat històricament com un monument megalític (menhir), tot i que manquen dades arqueològiques que ens aportin més informació.

La paraula menhir significa ‘pedra llarga’. Es tracta d’estructures prehistòriques aixecades com a centre de cerimònies religioses o com a marcadors territorials. Actualment, el menhir de Cal Amat delimita els termes de Vilassar de Dalt i d’Òrrius.

 





****************************************************
Enllaç amb informació:

El menhir o fita de Cal Camat es troba situat en el marge esquerra que separa la feixa del camí que va cap a Sant Bartomeu. Des de Vilassar de Dalt, un cop arribats a la Creu de Can Boquet, s'agafa el camí en direcció de Ca l'Arcís i deixant-lo de costat fins a una cruïlla de camins hi ha una casa de pagès, anomenada Cal Camat. Des d'aquesta casa es continua cap el camí que va en direcció a Sant Bartomeu de Cabanyes. El menhir o fita es troba en el marge esquerra del camí, a uns 50 metres aproximadament.
Fa uns 2 metres de llargada i des de fa molts anys es troba inclinat cap el camí. Actualment està envoltat per les bardisses, però per la seva posició no amenaça de caure.

No s'ha trobat cap resta que pugui demostrar que aquest bloc de granit correspongui a un menhir. Si bé és cert que en la zona aquesta mena de pedres afloren de manera natural, cal tenir present que està situat en una cruïlla de camins important (Vilassar de Dalt - Sant Mateu, Cabrils i Òrrius) i prop de Coll de Porc, i que podria tractar-se d'una fita medieval o posterior.

****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/1256

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2016/03/menhir-de-can-camat-maresme.html

http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?quin_jaciment=Menhir+de+Can+Camat&x=0&y=0

****************************************************



****************************************************


 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada