Seguidors

dissabte, 8 d’abril del 2023

ROCA D'EN TONI o DOLMEN DE CAN BOQUET

VILASSAR DE DALT - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

















***********************************************
Enllaç amb informació:

Es tracta d'una petita galeria catalana de planta trapezoïdal datada entre el 2200-1800 a. C., bastida amb tres pedres de granit als costats que fan de corredor i una quarta que fa de capçalera al fons. Les lloses de la cambra i les del corredor estan clavades al terra natural, i una altra, més gran i posada plana damunt les anteriors, realitza les funcions de coberta. Les seves mides són: longitud màxima: 2'75 m., longitud de la cambra: 1'40 m., longitud del corredor: 1'35 m., amplada màxima de la cambra: 1'36 m. i llosa de coberta: 2'98 per 1'50 per 0'70 m. Es té notícia de la primera intervenció efectuada a principis del segle XX per membres del Centre Excursionista de Catalunya, durant la qual recuperaren restes de l'aixovar que mai no fou descrit, i posteriorment hi excavà el professor Bosch Gimpera. Malauradament de totes aquestes excavacions no n'ha transcendit pràcticament cap dada arqueològica, ni tan sols si s'exhumaren enterraments en el seu interior. Posteriorment, l'any 1981, durant les obres de construcció d'una paret de protecció que envolta el dolmen, aparegueren les restes d'una foguera amb les pedres que l'envoltaven, força fragments de ceràmica, una destraleta votiva i un fragment de tres centímetres d'un ganivet de sílex blanc. Finalment, l'any 1982, es realitzà una excavació d'urgència per part del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de documentar l'estat de conservació de l'estructura. Del corredor, en aquell moment, tan sols es conservava una llosa que seguia en línia recta la de la cambra. Posteriorment una altra llosa fou posada novament al seu lloc, després de consultar una fotografia de l'any 1907 que demostrava que aquella era la seva posició original. Del túmul no en restava res, ni tan sols el cromlech. Donada la tipologia de l'estructura, un dolmen funerari, i l'absència de material recuperat i estudiat associat directament a aquesta, s'estableix una cronologia que abasta del neolític final al bronze antic.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?Escollit=Dolmen+de+la+Roca+d%27en+Toni&x=6&y=12

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/06/dolmen-de-can-boquet-o-roca-den-toni.html

http://detantentanttrobopedres.blogspot.com/2010/11/dolmen-de-la-roca-den-toni-i-necropolis.html

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/797186-mes-de-5000-anys-dhistoria-ininterrompuda.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2299

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/12/dolmen-de-la-roca-den-toni-vilassar-de.html

***********************************************

Al costat hi han les restes d’unes tombes medievals no vinculades al dolmen que daten del segle XI-XII d.C.










Enllaç amb informació:

Es tracta d'un grup de set enterraments excavats en el sauló, en cista, de planta rectangular. El llit dels enterraments és del mateix sauló i les pedres que delimiten la cista i la cobreixen són de granit i ajuntades en sec. Es troben situades en paral·lel, en direcció NE-SO. Van sortir a mig metre de profunditat. Les tombes són de lloses granítiques amb la planta rectangular. Estan arrenglerades paral·lelament, guardant l'una de l'altra una distància oscil·lant que va des dels 0'65 m als 1'50 m. Les tombes són d'inhumació i els esquelets conservats estan en posició supina, amb els peus a llevant.
La tomba núm. 1, es tracta d'un adult amb els peus escapçats antigament (1'70 m de llargada, 0'27 m d'amplada i 0'26 m de fondària).
La tomba núm. 2, és un adult (1'82 m de llargada, 0'32 m d'amplada i 0'24 m de fondària).
La tomba núm. 3, és un adult amb les extremitats inferiors ben conservades (2 m de llargada, 0'39 m d'amplada i 0'32 de fondària).
La tomba núm. 4, és un adult o un adolescent (1'59 m de llargada, 0'34 d'amplada i 0'30 de fondària).
La tomba núm. 5, és la sepultura d'un adult amb les despulles més ben conservades (2'32 de llargada, 0'45 d'amplada i 0'30 de fondària).
La tomba núm. 6, és un adolescent (1'27 de llargada, 0'37 m d'amplada i 0'41 
de fondària).
La tomba núm. 7, és un adult amb el crani destruït per uns "incontrolats" (1'84m de llargada, 0'42 d'amplada i 0'33 m de fondària).

*******************************************************
Altres enllaços amb informació:





*******************************************************

 

 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada