Seguidors

diumenge, 13 d’agost del 2017

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE JUIÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa












Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: Segles XVI-XVIII.
Edifici d'una sola nau, amb volta de canó de llunetes i quatre capelles laterals d'arcs de creueria. Capçalera poligonal i cúpula al creuer. El parament està tot pintat de blau turquesa i decorat amb estels, representant l'univers. La façana barroca té una portalada rectangular, amb pilastres d'ordre corinti que sostenen un entaulament amb fornícula emmarcada per dos florons, un rosetó i un ull de bou. A l'esquerra s'alça el campanar de planta quadrada amb les arcades inacabades i sense coberta.
Notícies històriques:
Les notícies documentals més antigues daten de l'any 1159 quan Arnal de Llers fa evacuar l'església, que es trobava en mans de Guillem, capellà del comte Ramon Berenguer, a favor de la Seu gironina. Del 1314 tenim l'acta de la visita del bisbe Guillem de Vilamarí. Amb el nom de "Sancti Petri de Juyano" és citada als Sinodals de la diòcesis gironina (169-). El temple actual data del segle XVI i la façana és barroca (segle XVIII).

Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Església d'orígens gòtics. Consta d'una nau capçada per un absis poligonal. El frontis barroc bastit amb carreus ben escairats de pedra clara té una gran portalada amb un portal rectangular de marc acanalat flanquejat per pilastres adossades als muntants, entaulament, fornícula buida flanquejada per pilastres i amb un frontó circular; uns pinacles com gerres queden adossats a cada costat damunt la cornisa del portal; té una rosassa motllurada i atrompetada a la part alta i un petit òcul sota de la cornisa angular al centre i còncava a les ales; uns pinacles decoren el capdamunt de les cantoneres.
Campanar inacabat coetani del frontis. Té planta quadrada (3'85 x 3'85 m) amb el cos de la cel·la sense coberta i amb els caires aixamfranats obert amb finestres amb baranes però sense arcades, una a cada cara. Els seus murs són de carreus de pedra blanquinosa i ben escairats com els del frontis.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada