Seguidors

dimecres, 2 d’agost del 2017

Mas Oliver o Mas Mauri - camí de la Fosca a Castell - Palamós

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Malauradament i un cop més molt masos estàn abandonats i molt deteriorats, content per saber de la seva història però al marchar del lloc molt trist per com està actualment.
Recentment han desaparegut les teules i l'antiga premsa d'oli.


























Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Èpoqca: Segle XVI.
El mas, amb torre adossada, es troba prop de la costa, a uns 45m. sobre el nivell del mar, en la zona del paratge de Mas Juny.
La casa està coberta a dues vessants, vers la façana principal i posterior. La principal, de 16,90m. de llargada està encarada a ponent. Pel que fa a portes i finestres estan escairades amb pedra.
La torre té forma cilíndrica atalussada amb un diàmetre de 5,90m. i fa una alçada d'uns 9,70m. El gruix dels murs oscil·la entre 0,75 i 0,80m. Consta de 2 plantes separades per volta esfèrica rebaixada de pedra. Els primers 2,60m. estan replens de pedres trencades. La primera planta, a 2,60m. del sòl, es comunica amb la casa. La segona és accessible per una escala exterior de ferro i conté els dipòsits d'aigua. Conserva varies espitlleres quadrades, la poterna i ha desaparegut el coronament.
 
Notícies històriques:
La masia data del segle XVI segons la llinda del portal d'entrada que té gravada la data 1547. La torre inicialment devia estat separada del mas i es comunicava per un pont eventual de fusta. Quan es feu innecessària la funció defensiva el mas s'allargà uns 2m. i quedà adossada.
Actualment la casa resta deshabitada.



Enllaç amb informació i fotos de la desaparició de teules i l'antiga premsa d'oli:
que diu:

Recentment ha saltat a la llum pública la desaparició de les teules i l'antiga premsa d'oli del Mas Oliver de s'Alguer que es trobava adossada a la torre de defensa.
Es desconeixen les causes de la desaparició d'aquests elements patrimonials que fins fa pocs mesos encara es podien veure en aquesta construcció històrica, tot i que es podria tractar d'un presumpte robatoiri, atés l'elevat valor econòmic que tenen les teules antigues en la construcció o rehabilitació de masies i cases de poble, així com el gran interés decoratiu o de col-leccionisme que tenes aquestes premses.
La desaparició de les teules del Mas Mauri o Oliver de s'Alguer malauradament no és un cas únic, ja que en el mateix terme municipal també es pot veure com han desaparegut les teules del Mas Gallardó o Mas Xifra de la Roca.
Cal remarcar que un cop s'an extret les teules d'un mas, aquest entra en un procés de degradació molt ràpid, ja que es veu exposat als efectes de la pluja, amb la qual cosa, si no s'intervé, en pocs anys ens podem trobar que només hi quedi un munt de runes.
També s'ha de fer esment que la torre de defensa del Mas Oliver pot patir els efectes nocius que provoquen les arrels dels pins que hi creixen a sobre. Esperem i desitgem que aquesta torre no acabi com la del Mas Pepó o la del Mas Canyet que estrobem ensorrades parcialment.

El teulat del Mas Oliver de s'Alguer sense les seves teules en una imatge recent.

L'antiga premsa d'oli tal com era abans de desaparèixer.

Actualment el lloc que ocupaba la premsa es troba així.

El Mas Oliver amb la torre de defensa.Veiem com creixen pins al damunt de la torre, amb el perill que aixó representa de cares a la seva estabilitat.

Altres enllaços amb informació de la desaparició de les teules i de l'antiga premsa d'oli:

Enllaç am fotos:



Foto autor desconegut.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada