Seguidors

dijous, 14 de novembre del 2019

MOLÍ DE L'ESCLOP
CALDES DE MONTBUI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






El molí de l’Esclop està situat al camí dels Calciners al peu de la vila, tocant la muralla medieval que es va aprofitar per fer de límit de la bassa.
Entre els anys 1341 i 1564 s’anomena molí del Peu de la Torre; del 1551 al 1631, molí de la Vila i des del 1730, com que el moliner també era esclopeter, molí de l’Esclop, nom que ha perdurat fins a l’actualitat.
El molí era una edificació de 105 m2, de 4 plantes, adossada a la casa del moliner, que va moldre fins a principis de segle XX. Després va servir de cau de jocs a la mainada de la plaça i dels barris de la Piqueta i de les Sargantanes.
En el molí veiem la sala de moles amb el carcabà, la caixa d’escala que dóna accés a la zona de treball o emmagatzematge, les corts per als animals i el pati exterior, i a la part superior, el traçat de la bassa i el rec que portava l’aigua al molí.
El molí de l’Esclop formava part d’una xarxa de cinc molins situats al llarg de la riera e Caldes connectats pel rec Molinar i documentats des del segle XII. Cap dels elements observats en l’actual conjunt corresponen a aquesta època, ja que al llarg dels anys s’hi van fer moltes remodelacions.
Les restes que han arribat fins a l’actualitat són del segle XIX, les corts i el rec, i del segle XVII al XIX, la casa del moliner, la sala de les moles, la zona de treball i la bassa.









Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XII
Descripció:
Del molí de l'Esclop només es conserven algunes parts dels murs amb finestres.
Notícies històriques:
Les primeres dades que es tenen del molí són del 11677. al llarg del temps ha rebut diversos noms: molí d'en "Caldes", molí de Pere "Roig", molí de Pere "Llunes" (1410), el molí "al peu de la torre den Llunes" (1566), "lo moliner del molí d'en Palmes alias Escloper" (1730), "lo molí fariner cituat sota les muralles". L'any 1763 pertanyia a Bonaventura Vall-Llosera i al 1851 del Llobet. El nom actual de Molí dels Esclops va aparèixer a mitjans del segle XIX.
Possiblement al peu de la vila, pròxims a aquest molí, en el carrer dels calciners, es situaren d'altres molins al llarg de la història.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:

Molí en ruïnes. La coberta ja ha desaparegut i només resta la planta baixa i pis. No obstant això s'endevida que aquesta era de teula àrab.
Està tot envoltat de bardisses. La façana estava possiblement arrebossada, però quasi bé ja no en queden restes. Segons Pallarés-Personat (1994), queden restes de la bassa, el rec, l'obrador amb dues moles i el catau. Però durant el treball de camp, l'excés de vegetació que l'envolta va fer impossible accedir-hi. La bassa està completament tapada per la vegetació.
Observacions: L'accés es fa difícil per la gran qüantitat de vegetació que envolta tant l'edifici com la riera de Caldes.
Història:

El molí de l'Esclop es situava segurament en el camí o carrer dels Calciners, nom donat a la prolongació del carrer de Santa Susanna, en direcció a la riera. Es situava al peu de la vila de Caldes, just tocant a la muralla. El carrer de Santa Susanna és un dels carrers més antics de la vila, ja que el trobem documentat l'any 1202, prenent el nom de Santa Susanna degut a l'existència d'una capella que porta el mateix nom i que presidia un dels portals de la vila.
Possiblement i segons dades històriques, el Molí ja existís l'any 1167. Amb el pas del temps, aquest molí ha rebut varis noms; entre ells cal destacar "el Molí d'en Carles", "el Molí d'en Pere Roig", "el Molí d'en Pere Llunes, l'any 1410". També es tenen dades documentades de l'any 1566 on es parla del Molí "al peu de la Torre d'en Llunes", o de l'any 1730, es troba citat "lo moliner del molí d'en Palmes, alias escloper", o encara una altra citació "lo molí fariner cituat sota les muralles". Se sap també que un dels propietaris d'aquest molí fou el Dr. Palmés, més tard d'en Joseph Puigsaulens i que l'any 1763 passà a mans de bonaventura Vall-Llosera, i l'any 1793 fou d'en Joseph Vall-Llosera, i finalment, l'any 1851 del Sr. Llobet. El nom de Molí dels Esclops, prové segurament del segle XIX.

***********************************************************************

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada