Seguidors

dilluns, 26 de desembre del 2022

COOPERATIVA AGRÍCOLA

PALAU-SAVERDERA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/************************************************
Enllaç amb informació:

Època: inici segle XX

Es tracta d'un edifici de planta irregular format per tres grans cossos rectangulars adossats, dos en paral·lel i un altre de transversal a la part posterior. Les tres naus presenten la coberta a dues vessants de teula, tot i que les dues principals ho amaguen darrere dels coronaments de les façanes. L'edifici principal, on hi ha la botiga, està distribuït en una sola planta, amb les obertures d'arc rebaixat amb l'emmarcament d'obra. La part superior de la façana presenta una barana amb gelosia, amb un plafó central circular decorat. A l'interior, el sostre és de maó pla sostingut per una encavallada de fusta i hi ha les botes de vi. La construcció és de pedra sense treballar lligada amb morter. L'edifici del costat presenta planta baixa i pis, amb les obertures rectangulars i amb el mateix tipus d'emmarcament, tot i que les finestres del pis presenten guardapols. La façana està rematada per una cornisa motllurada que sosté un coronament esglaonat als extrems i amb un plafó central circular també. La façana posterior manté la mateixa testera i presenta un portal d'arc rebaixat per accedir-hi, en canvi, la façana lateral només repeteix el coronament esglaonat. Les façanes principals d'ambdós edificis estan arrebossades i pintades, de la mateixa manera que els marcs de les obertures.
La nau posterior té un ús funcional i no presenta cap tipus d'element decoratiu. Dos petits cossos de totxo se li adossen als extrems est i oest.

Notícies històriques:

La cooperativa agrícola es va formar el 1933 i s'establí en aquest edifici, on ja s'elaboraven i comercialitzaven anys abans, productes agraris.
Cal esmentar com a anècdota que, vers el 1945, l'arquitecte Pelai Martínez en projectà una ampliació amb una nau adossada que mai no es va construir.
Cal esmentar com a anècdota que, vers el 1945, l'arquitecte Pelayo Martínez Paricio (Figueres, 1898-1978) en projectà una ampliació amb una nau adossada que mai no es va construir.

************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2017/01/que-en-sabeu-de-lautor-dels-edificis-de.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4085

************************************************


 

1 comentari:

  1. És preciosa aquesta cooperativa i ben assortida de productes de la terra.
    M'agradarà d'anar-hi, doncs no la conec. Moltes gràcies pel reportatge!

    ResponElimina