Seguidors

dilluns, 4 de setembre del 2023

CASA MIRÓ - CAVES MIRÓ

SANT SADURNÍ D'ANOIA - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Enllaç amb informació de la casa Joan Miró:

Època: mitjan segle XX

Autor: CèsarMartinell i Brunet

Descripció:

Edifici de planta en forma de L. Ocupa el xamfrà d'un solar que recull així mateix els edificis industrials de les Caves Miró. Presenta una estructura complexa i simètrica, organitzada entorn del jardí. El cos central consta de planta baixa i pis amb porxo i balustrada superior. Les ales laterals també consten de planta baixa i pis; a la planta baixa s'obren un seguit d'arcades sostingudes per columnes i el primer pis està lleugerament enretirat respecte al pla de la façana. Té dues torres als extrems i un cimbori a l'eix central de simetria. Les cobertes són de teula àrab. Hi són elements remarcables dintre del llenguatge noucentista utilitzat per l'arquitecte els arcs de mig punt, les columnes clàssiques, els balustres, els gerros i les boles de coronament. Té un paral·lel directe en el Palau de les Arts Gràfiques de l'Exposició Internacional de Barcelona de 1929, per la disposició de la planta i també per la solució del porxo d'entrada i el tractament dels volums.

Notícies històriques:

La casa Miró està situada a l'eixample del carrer de la Diputació, al costat de l'edifici de les Caves Miró, edificat pocs anys abans. El projecte, conservat a l'arxiu de l'Ajuntament, data del mig de 1929, tot i que no va ser aprovat fins al 13 de juny de 1932. La realització de l'obra fou encarregada a l'arquitecte Cèsar Martinell, que el 1929 ja havia dirigit la construcció de les caves.


Cèsar Martinell i Brunet (Valls 24 de desembre e 1888 - Barcelona 19 de novembre de 1973)

*****************************************************************
Enllaç de les Caves Miró:

Descripció:

Edifici industrial de planta baixa i un pis. Fa xamfrà en un solar on també es troba una casa-torre de la mateixa propietat. Les façanes són arrebossades, excepte el sòcol, de pedra, i les arestes, impostes i obertures, d'obra vista. La part superior de l'edifici està decorada amb un fris ceràmic de colors groc, blau, verd i vermell, dissenyat per Martinell i realitzat pel ceramista barceloní Salvador Sunet i Urgellés, on es llegeixen les inscripcions "Xampany Noya" i "J. Miró", flanquejades per plafons amb representacions de raïms i d'ampolles de cava. Les obertures són d'arc de mig punt. Les caves subterrànies van ser bastides a la manera tradicional, amb parets de totxo i voltes de maó de pla.

Notícies històriques:

El projecte de les Caves Miró, conservat a l'arxiu de l'Ajuntament, data del març de 1929, i fou aprovat el 31 de març del mateix any. La realització de l'obra fou encarregada a l'arquitecte Cèsar Martinell i els promotors van ser Joan Miró Baiges i Assumpció Galofré Soler. La construcció d'aquest edifici es relaciona amb el procés general d'expansió, tant econòmica com urbanística, de Sant Sadurní a partir del darrer terç del segle XIX. Aquesta expansió fou deguda a la implantació a la vila de la indústria de vins escumosos, que ha convertit Sant Sadurní en el primer centre productor de l'estat espanyol. Actualment, les caves són propietat de l'empresa Berral i Miró.



*****************************************************************
Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7935



*****************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada