Seguidors

dilluns, 25 de desembre del 2023

HOSPITAL VELL DE SANT ANTONI 

HOSPITAL DE POBRES I MALALTS

SANT CELONI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


L’Hospital Vell o de Pobres i Malalts, dedicat a Sant Antoni Abad, era una institució benèfica i sanitària d’origen medieval. Conserva la capella de 1752.






************************************************

Al catàleg publicat per l’Ajuntament diu:

El conjunt consta de la casa de l’hospital i la capella. L’hospital constava originàriament de planta baixa i un pis. Posteriorment s’hi va afegir una segona planta. Ala planta baixa hi ha un portal de mig punt adovellat, amb un relleu a la part superior que representa la crucifixió. Antigament hi havia una finestra de granit a la dreta. La primera planta conserva les dues finestres originals de carreus de granit. Una està alineada en el mateix eix de la porta, i l’altre es corresponia amb la finestra desapareguda. La finestra central és posterior.

A l’interior destaca un gran arc de carreus que s’obre al pati interior. En el pati, segurament durant el segle XIX es va construir un petit claustre d’arcs de mig punt i volta de canó. Està coronat per una balustrada de ceràmica perimetral. L’espai que fa les funcions de sagristia està cobert amb volta vuitavada.

La façana de la capella correspon al segle XVIII. Té un gran portal rectangular de granit amb arc pla. A dalt hi ha una fornícula amb una imatge modernai una finestra de carreus. Corona la façana un campanar d’espadanya.

************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://santceloni.cat/8415

https://santceloni.cat/8085

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16894

https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-10984-cat-hospital_vell_o_de_sant_antoni_de_sant_celoni.htm

************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada