Seguidors

dimarts, 26 de desembre del 2023

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL PUIG DE BELLVER

SANT CELONI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/














*******************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Autor: Joan Bergós i Massó

Descripció:

Edifici religiós, de planta quadrada i absis circular. La volta de l'absis és plana i la de la nau nervada sobre mènsules. És moderna. Té una portada d'arc de mig punt. Un pòrtic construït l'any 1964, format per cinc arcs de mig punt. A l'interior, als costats de la nau, hi ha unes pintures modernes que representen Sant Celoni i Sant Armenter dins d'uns nínxols d'arc de mig punt. Hi ha un altar de pedra. Al costat de l'edifici hi ha una torre obelisc.

Història:

Molt abans del 1537 es venerava aquesta verge en una capella situada en la muntanyeta del Puig Penjadís o de Bellver, molt a prop de la vila. Aquesta capella fou regentada pels frares caputxins des del 1582 fins el 1618, any en que es traslladaren a un nou monestir. Durant el segle XIX amenaçava ruïna i el dia 25 de maig del 1929 es posà la primera pedra de l'ermita. Durant la Guerra Civil fou profanada i destruïda, però es tornà a reconstruir. L'obelisc que domina la vall de Sant Celoni fou construït al costat de l'església l'any 1962. Està arrebossat.


Joan Bergós i Massó (Lleida, 1894 – Barcelona, 1974)

S’encarrega de la restauració, el pòrtic i l’obelisc de l’ermita de la Mare de Déu del Puig Sant Celoni, Barcelona, 1960-1964), en col·laboració amb l’arquitecte Eugeni Rosich Casany (1923 ? + Alella, 30.08.2013)








Nostre Senyora del Puig de Bellver

*******************************************************
Altres enllaços amb informació:







*******************************************************







 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada