Seguidors

dijous, 27 de juny del 2024

ESGLÉSIA DE SANT CUGAT

FORNELLS DE LA SELVA - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



















La parròquia de "Fornell i Fornellet" existia ja l'any 882 abans del 1000 prengué el nom de Fornells. Té per patró Sant Cugat, màrtir barceloní del segle IV. El temple de formes sgòtiques, es construí entre 1578 - 1610, el campanar s'acabà el 1620 i la capella lateral del Roser el 1653.










*************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Església d'una sola nau amb elements poc remarcables a l'interior, però molt interessants a l'edifici exterior. Destaca per la seva dimensió el campanar, esvelta torre octogonal de carreu acabada amb una agulla i tenint la base de planta quadrangular; en una de les cares presenta un rellotge de sol. En la seva part oposada hi ha una torre de vigia -garita volada-. El frontis és la part més important a nivell artístic.

Notícies històriques :

Dita església parroquial ja apareix documentada el 1032, en la donació d'un alou del terme de Fornells que féu Eribau, vescomte de Cardona i ardiaca de Girona, al prevere Guadamir. El lloc és esmentat però des del 922. El temple actual és de la segona meitat del segle XVI, de tradició gòtica amb elements renaixentistes i fortificat.

*************************************

Altres enllaços amb informació:

https://fornellsdelaselva.cat/guia-del-poble/llocs-dinteres/esglesia-parroquial/

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cugat-de-fornells-fornells-de-la-selva

https://www.pedresdegirona.com/girones/sant_cugat_fornells.htm

https://www.gnomonica.cat/inventari/bd_detall.php?numero=2358&COMARCA=&MATERIA=&TIPUS=&POBLACIO=698&AUTOR=&BARRI=&ADRECA=&ALTRECAMP=&ALTREVALOR=&SERIE=

https://www.gnomonica.cat/inventari/bd_detall.php?numero=2851&COMARCA=&MATERIA=&TIPUS=&POBLACIO=698&AUTOR=&BARRI=&ADRECA=&ALTRECAMP=&ALTREVALOR=&SERIE=

*************************************


 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada