Seguidors

dilluns, 26 de juny del 2017

Església de Sant Martí de Taravaus
terme municipal de Vilanant - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
L'església de Sant Martí de Taravaus, avui terme de Vilanant, malgrat consta encara en un cartell – NAVATA- , és inaccessible si no coincideixes amb algun veí/na que visita el fossar, llegia que va ser consagrada el 17 de maig del 1321, encara que l'existència d'un temple advocat a San Martí, apareix documentat des de l’any 1279. Probablement, aquest primer temple fou reconstruït durant els primers anys del segle XIV. Segons l’ historiador Joan Badia Homs ( Palafrugell, 9.05.1941) , l'església de Taravaus demostra el llarg manteniment de les formes romàniques en l'arquitectura popular.

Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
Època: Segle XIV.
L'església de Sant Martí és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular. La façana d'accés, situada a ponent, es troba emblanquinada. Té la porta allindada, amb quatre arcs de mig punt en gradació decreixent. Al centre de la façana hi ha un òcul modern.
El campanar s'eleva a la banda nord; és de planta quadrada, amb obertures d'arc de mig punt i coberta de pavelló. La nau, també amagada per la calç, es cobreix amb volta apuntada i seguida pervivència d'un romànic tardà.

Notícies històriques:

L'església de Sant Martí de Taravaus va ser consagrada el 17 de maig del 1321, encara que l'existència d'un temple amb aquesta dedicació apareix documentada des del 1279. Probablement, aquest primer temple fou reconstruït durant els primers anys del segle XIV. Segons l'autor J. Badia, l'església de Taravaus demostra el llarg manteniment de les formes romàniques en l'arquitectura popular.











Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
No tenim cap constància de l'esxistència del temple anterior a l'any 1279. L'edifici actual va ser consagrat el 17 de maig de 1321, sota l'advocació de Sant Martí.
El temple té una sola nau, capçada a l'est per un absis semicircular, que s'obre per un simple plec en forma de gradació. La nau està coberta amb una volta e canóde perfil apuntat.
Malgart que es va construir en el segle XIV, segueix encara amb les formes constructives del romànic. Aquestes traces romàniques han quedat pràcticament ocultes per la construcció de capelles lateral, una sagristia, una torre de campanar i per el sobrealçament de la nau.
La portalada segueix les linies característiques de les portes de l'Empordà, la Garrotxa i el Rosselló. Està formada per tres arcs de mig punt adovellats i en gradació, que envolten un timpà llis i llinda.






Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
Consagrada l'any 1321, tot i que el seu origen és anterior ja que està documentada al darrer quart del segle XIII. El seu estil es pot considerar encara tributari del romànic. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capçada amb absis semicircular. Ha estat sobrealçada i modificada amb posterioritat, afegint-hi a més el campanar i la sagristia, això fa que la façana principal tingui un aspecte estrany i asimètric. La portalada presenta arquivoltes en degradació pròpies del romànic tardà.






Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
L'església parroquial de Sant Martí de Taravaus, romànica, és esmentada al darrer quart del segle XIII, però posteriorment degué ser reconstruïda, ja que fou consagrada el 17 de maig de 1321.La data demostra, com en altres llocs de la comarca, la llarga perduració de les formes romàniques i el retard en l'adopció del gòtic a l'arquitectura religiosa popular.L'edifici presenta tots els elements característics de l'etapa del romànic final al país: feta de carreuada, nau única amb absis semicircular, portada a ponent amb quatre arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà; la volta de la nau és apuntada i seguida, i la del presbiteri té forma ametllada, amb l'arc triomfal apuntat.Hom hi afegí posteriorment la sagristia, el terrabastall damunt la nau i el campanar.



Altre enllaç amb informació,descripció i fotos:
que diu:
L'església parroquial de Sant Martí és del romànic tardà (segle XIII), tot i que posteriorment fou probablement restaurada. Consta d'una nau amb absis semicircular, una portada amb quatre arcs de mig punt en degradació, llinda i timpà. La volta de la nau és apuntada i seguida i la del presbiteri té forma ametllada, amb l'arc triomfal apuntat. S'hi afegí posteriorment la sagristia, el terrabastall damunt la nau i el campanar.





Altre enllaç amb informació i descripció:



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada