Seguidors

diumenge, 25 de juny del 2017

Església de Santa Cecília de Terrades
l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Enllaç amb informació,descripció i fotos:

Període: 1940-1975
Autor: Joaquim Vilaplana
Documentada des de 983. L'edifici romànic dels segles XII-XIII, un edifici de tres naus i tres absis, amb el frontis reformat el 1710, va ser destruït l'any 1939. Igual que al veí poble de Llers, l'església s'havia transformat en un polvorí i va ser volat per les forces republicanes durant la retirada. Amb l'església es va perdre gran part del nucli antic. A les fotografies antigues en podem veure el seu aspecte. El 1954 es va construir un temple de nova planta d'escàs interès arquitectònic.
Al Museu Diocesà de Girona es conserva un batent de la porta romànica, amb una bella ferramenta.





Enllaç amb informació,descripció i fotos:

El lloc de Terrades apareix citat per primera vegada l'any 982, quan el clergue Guiu va deixar en testament dos masos situats en aquest lloc al monestir de Sant Pere i Sant Prim de Besalú. L'església, en canvi, no la trobem documentada fins l'any 1115, quan apareix en un document d'empenyorament de bens d'un tal Dalmau de Montmarí.
Malauradament, aquest temple va ser utilitzat com a polvorí durant la Guerra Civil i durnat el mes de febrer del 1939 es va fer esclatar tot el que hi havia dins, destruint gairebé per complert l'edifici. Per aquest motiu l'edifici actual no conserva cap resta de l'antiga església romànica.
Per fotografies antigues i algunes descripcions en escrits que han arribat fins als nostres dies, sabem que era un temple de tres naus capçades a l'est per tres absis semicirculars. ERls seus murs, com en moltes altres esglésies de la zona, van ser sobrealçats per construir-hi golfes i elemens defensius. Sobre la part més occidental de la nau central s'axeicava un campanar de torre,
En el museu d'Art de Girona es conserva un dels batents de la porta d'entrada, que conserva bona part de la forja de ferro amb que estava decorada. Els motius representats són els habituals d'aquesta època a base de tiges que acaben en volutes, que es cargolen sobre elles mateixes.

Fotos procedents del Fons Salvany de la Biblioteca de Catalunya fetes l'any 1920 







Altres enllaços amb informació i descripció:
L'església parroquial de Santa Cecília de Terrades era fins a la seva destrucció un edifici romànic, de tres naus i tres absis semicirculars, amb el frontis reformat el 1710; Monsalvatje en destacà la ferramenta de la porta, la trona de pedra esculpida i una làpida a la façana. Un dels batents de la porta es conserva al Museu d'Art de Girona. L'actual església fou feta després del 1939.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada