Seguidors

dimarts, 12 de febrer del 2019

CREU DE TERME DE LA CAPELLA DEL REMEI
MOIÀ - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:
Època: segle XVI
Creu de pedra de tipologia gòtica. Presenta els braços rectes acabats amb expansions que recorden la flor de lis amb l'interior trepanant formant un tetralòbul. Una fronda vegetal ressegueix el seu perfil. Al centre de l'anvers hi ha la imatge de Crist crucificat, mentre que, al costat oposat, ocupa aquest lloc la Verge amb el Nen dempeus damunt un caparró alat. La creu reposa damunt un volum quadrangular de pedra que s'uneix a una pilastra de planta poligonal. Tant aquests elements com la base esglaonada de suport no semblen de la mateixa època. El volum quadrangular porta una inscripció: COMCE (?).
Actualment la creu es presenta protegida per una barana decorativa de ferro forjat, ubicada a la base esglaonada, i per un suport, també de ferro, que sosté el fust.
- Creu de terme ubicada antigament enfront de la capella del Remei del cementiri.
- Aixecada sobre un pedestal de pedra amb graons. La creu, d'ales de flors de lis deformades, presenta en el centre la imatge de crist crucificat (amb un braç mutilat) a l'altra cara hi ha una imatge de la verge amb el nou (sense cap) als seus braços. Ambdues escultures són de factures molt tosca.
 
Notícies històriques:
Antigament estava situada davant la capella de la Mare de Deu del Remei, antiga capella pertanyent al mas Saiol i actualment capella del cementiri. L'any 1974-1977 va ser retirada del seu emplaçament original per preservar-la de possibles actes vandàlics. Va ser substituïda per una creu de ferro en el mateix indret.
Actualment el seu estat de conservació és molt bo ja que va ser restaurada l'any 2003.
La creu de terme de la capella del Remei fou posada l'any 1578. En aquest any es construí la capella, prop des Saiol Comtal. Traslladada l'any 1977 al costat de l'actual església parroquial de la vila per tal d'evitar un possible robatori i assegurar la seva pervivència.
 

Al seu entorn hi han làpides sepulcrals penjades de les parets de l'església.




********************************************************************************

Foto publicada a les xarxes (desconec d'on procedeix)

Altre enllaç amb informació:





4 comentaris:

  1. Joan, ara que estàs per terres de Moià, dóna un cop d'ull al blog Moià d'abans de Joan Carrera Vilardell, que segur que hi trobaràs més informacions: http://moiadabans.blogspot.com/

    ResponElimina
  2. Jo sóc filla del Pepet del Saiol, teníem les claus de la capella i el vestit de mudar de la Verge de Remei per la festa major. Molts records.

    ResponElimina