Seguidors

dimarts, 30 d’abril del 2019

CAN XARAU
CERDANYOLA DEL VALLÈS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




 Al catàleg publicat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès diu:

Can Xarau és una de les poques masies de Cerdanyola on encara viu la mateixa fa,milia des de fa més de 300 anys i que , tot i estar envoltada per efificis d’habitatges, ha conservat millor l’aire d’una casa de pagès.
L’origen del mas possiblement és del segle XVI, però sembla que fou a final del segle XVII o principi del XVIII quan passa a mans de la familia Xarau. Per una inscripció que hi ha a la llinda d’una finestra del primer pis i una altre a la llinda de la porta del menjador se sap que Felicià Xarau va reformar l’edifici cap al 1743-1744.
La masia és la característica edificació de caràcter rural que constituïa el centre del tius d’explotació agrícola que va caracteritzar l’hábitat de Cerdanyola entre els segles XV i XVII-XIX. És una construcció de tipus basilical, de planta baixa i pis amb golfes en el cos central més elevat, amb coberta amb dos nivells de doble vessant amb el carener perpendicular a la façana.
La façana principal orientada al sud-est presenta una disposició regular i gairebé simètrica de les obertures. A la planta baixa hi ha dues portes amb arc de mig punt i dovelles radials, una en posició central i l’altra en un extrem, amb una finestra petita entremig i una porta quadrangular al costat oposat. Al primer pis hi ha una balconada rectangular central flanquejada per dues finestres quadrades, totes elles amb llinda i brancals de pedra. En el nivell superior hi ha tres finestres d’arc de mig punt característiques de les golfes.
Segons en la bibliografia, a l’interior la casa s’ordena entorn d’un ampli vestíbul al qual s’obren les habitacions de la planta baixa i on es troba l’escala d’accés al primer pis. Aquesta estructura interna sembla que no ha estat modificada significativament des del segle XVIII.
A banda i banda de l’edifici hi ha adossat el que queda s’antigues dependències i afegits relacionats amb les activitats agrícoles. A la part del darrera hi havia els coberts embs els cups de vi dels quals s’accedia a l’interior de la casa on es trobava el celler.
Amb el naixement del nucli urbà de Cerdanyola a començament del segle XIX i el progressiu creixement de la població la masia va quedar englobada dins del poble i la major part de les terres de conreu que posseïa es va urbanitzar, fent desaparèixer tambñe l’era que hi havia a l’esquerra de la casa.
Dades històriques:
El segle XVI es possiblement l’origen del mas. Per un document del 1781 se sap que abans havia estat d’en Julià Ferrer i, abans que aquest, d’un tal Vinyals. Segons el fogatge de 1515 a Cerdanyola vivia un tal Jaume Vinyals i en el de 1553 apareix un tal Bartomeu Julià Ferrer, per tant, podem supossar que aquest dos personatges havien estat, successivament, els propietaris del mas durant el segle XVI, abans que passés a mas dels Xarau.
L’any 1658 hi ha la primera referènciade la família Xarau a Cerdanyola. Un tal Francesc Xarau, casat amb Paula Serra i pare de tres fills, és esmentat com a masover del castell de Sant Marçal. Ell era originari de Sant Vicenç de Jonqueres i ella de Sant Salvador de Polinyà.
L’any 1743 segons una inscripció que hi ha sobre la llinda del portal d’entrada al menjador. Felicià Xarau va fer les obres de reforma. En la llinda d’una de les finestres del pis hi ha la data 1744.
L’any 1744 Josep Mariné Xarau s’esmenta com a propietari del mas. A partir d’aquest moment els amos de la masia duran el nom Mariné o Mariner.
L’any 1948 el propietari es Josep Mariné i Mogas, succesor directe de Josep Mariné Xarau.


Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVI-XVII
Descripció:
És una de les millors masies conservades del terme. Està situada al centre del poble, avui dia dins del traçat urbà. És una masia de planta basilical amb el cos central sobresortint per sobre dels laterals. Presenta un teulat a dos vessants i portal rodó adovellat. Les altres obertures són encerclades (algunes amb brancals i llindes de pedra) i les altres amb motius ornamentats. Ressalta el ràfec format per tres capes de teula volada. La façana principal és orientada a migdia.
Notícies històriques:
L'any 1658 trobem el primer Xarau conegut, Francesc Xerau, que és massover del castell. 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada