Seguidors

dimarts, 30 d’abril del 2019

CASA MONGAY - CASES EVARIST LÓPEZ
CERDANYOLA DEL VALLÈS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa




Al catàleg publicat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès diu:

Al carrer de Sant Martí, just davant de la Villa López, el mateix propietari havia construït un conjunt de tres cases de lloguer, amb projecte de 1905 i signat per J.Plantada i Artiga. Eren tres edificacions senzilles de planta rectangular i un sol pis, amb façana al carrer Sant Martí, amb mitgera en un costat i envoltades de jardí pels altres dos.
La casa número 77, l’única que es conserva d’aquest conjunt, fou reformada posteriorment incorporant una singular decoració en la façana que presenta clares analogies amb l’obra que Balcells desenvoluparà a partir del 1910. L’anàlisi estilística i la relació amb el comitent (Balcells havia reformat la casa Evarist López el 1905), fan pensar que Balcells es va encarregar de reformar les façanes preexistents. Aquestes obres representarien l’abandó definitiu de la interpretació del gòtic de Balcells, per endinsar-se en un modernisme geomètric de clara influència centreuropea.
La façana al carrer Sant Martí està guarnida amb esgrafiats geomètrics, rajoles de temàtica vegetal i elements de ferro forjat.
A la tanca que dona accés al jardí i a la part baixa de la casa s’estén un sòcol de rajola vermella rectangular col·locada a 45º, amb aplicacions de rajol verd amb relleus florals.
La part superior de les obertures i el coronament de la façana estan decorats amb esgrafiats de motius geomètrics, que fan pensar en l’art deccó que s’estén a partir de 1925, i amb incrustacions de petites rajoles verdes.
El treball de forja de la reixa de la finestra i de la tanca del jardí es troben entre els millors dissenys de Balcells i estan elaborades a base de la combinació de línies orgàniques i geomètriques. Destaquen les aplicacions de flors i medallons i el disseny de la porta amb una planxa de ferro retallada.
Dades històriques:
El 20 de desembre de 1905, J.Plantada i Artiga, arquitecte, signa el projecte «Casas que D.Evaristo López proyecta construir».
Cap el 1912 la reforma de la façana es atribuïda a Eduard Maria Balcells i Buïgas.

Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965)

Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: inici segle XX
Autor:
J.Plantada i Artiga – projecte – 20 desembre 1905
Eduard Maria Balcells Buïgas – arquitecte – reforma l’any 1912
Descripció:
Edifici de planta rectangular d'un sol pis. Té jardí lateral i posterior. La façana és molt estreta i té dues obertures, la porta d'accés a la banda esquerra, amb un petit vestíbul, i una finestra a la dreta, totes dues allindades. Damunt de les obertures hi ha petites cambres d'aire i una barana de terrat que corona l'edifici. La façana lateral que dóna al jardí és recorreguda per un voladís de teula que es recolza damunt de cartel·les de fusta. Tot i tractar-se d'una construcció senzilla, és molt interessant la decoració modernista de tendència geomètrica de la façana d'accés, inspirada en l'estil Sezession. Cal remarcar l'ús dels esgrafiats i de les rajoles als marcs de les finestres i de les cambres d'aire, a les impostes i a l'arrambador de la part baixa. 
Notícies històriques:
Edifici bastit aproximadament durant la dècada dels anys 20 d'aquest segle. És una bona mostra de l'aplicació dels criteris decoratius de l'estil Sezession a un habitatge senzill.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada