Seguidors

dimecres, 13 de gener del 2021

L'HOSPITAL DE PELEGRINS DE SANT PERE DE RODES

EL PORT DE LA SELVA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle X-XI

Descripció:

Situat al sud-oest de la població del Port de la Selva, a la vessant de llevant de la muntanya de la Verdera, dins la serra de Rodes i prop de les ruïnes del poblat medieval de la Santa Creu de Rodes i del castell de Sant Salvador de Verdera. L'edifici està separat del conjunt monàstic uns cinquanta metres aproximadament damunt la Font dels Monjos.
Edifici aïllat de planta rectangular i petites dimensions construït en un terreny en pendent, cosa que fa que estigui distribuït en planta baixa més mitja planta més. La façana principal, orientada a llevant, presenta una porta d'accés d'arc de ferradura amb els muntants lleugerament avançats. La coberta ha estat rehabilitada així com d'altres parts del parament, tot i que es conserven diverses filades en opus spicatum genuïnes als murs de llevant i ponent.
La resta de la construcció és bastida amb pedres desbastades de granit disposades en filades regulars.

Notícies històriques:

Es tracta d'una edificació del segle XI relacionada amb el monestir de Sant Pere de Rodes com a centre de pelegrinatge. L'any 1088, el Papa Urbà II concedí una butlla que autoritzava la celebració de la festa del jubileu cada any que el dia 3 de maig coincidís amb divendres. Aquest edifici era un refugi pels pelegrins on hi podien fer nit.

Altre enllaç amb informació:

A la web del Museu d'Història de Catalunya https://www.mhcat.cat/ i al PDF Sant Pere de Rodes, lloc de pelegrinatge diu:

L’edifici de l’hospital es troba situat a pocs metres a ponent de la porta d’accés al monestir. Es tracta d’un edifici datat al segle xi, de planta rectangular que tenia dos pisos i feia la funció d’alberg per als pelegrins que visitaven el monestir. L’hospitalitat monàstica era considerada una obra de fe que apareix descrita a la regla benedictina i era corrent que a l’exterior dels recintes monàstics hi hagués un edifici destinat a l’acollida de pobres i pelegrins. Dins les comunitats benedictines solia haver-hi el càrrec de monjo hospitaler, l’encarregat de l’administració d’aquest servei assistencial. En el cas de la comunitat de Sant Pere de Rodes, sabem que, com a mínim des de l’any 1221, en el qual hem trobat esmentat documentalment el monjo hospitaler Bernat d’Avinyó i fins al final de la seva història, sempre hi hagué al monestir un encarregat de l’allotjament dels pelegrins.

Altres enllaços amb informació:

https://www.catalunyamedieval.es/hospital-de-pelegrins-de-sant-pere-de-rodes-port-de-la-selva-alt-emporda/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6672

http://xusquipedia.blogspot.com/2014/06/el-pelegrinatge-sant-pere-de-rodes.html

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada