Seguidors

diumenge, 7 de març del 2021

EL POU DEL COMÚ

ULLÀ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

En aquest precís indret, fins a finals del segle XX, hi havia l’anomenat Pou del Comú. Una reserva d’aigua pública formada per un pou de gran dimensions.L’aigua es pouava mitjançant una bomba accionada manualment amb una gran palanca i omplia un abeurador. Posteriorment també s’hi va instal·lar una taula per rentar la roba. 


Pepita Jaume fent bugada i Esperança Torres bombant aigua del pou del comú. Fotografia: Fernando Rodamilans.


Juntament amb la font d’Ullà, aquests eren espais públics d’accés a l’aigua, molt importants amb anterioritat a la instal·lació de la xarxa pública.L’aigua d’aquest pou no era bona per al consum de boca, però en els mesos d’estiu feia un gran servei als animals quan tornaven de treballar o pasturar, que s’hi aturaven per refrescar-s’hi abans d’entrar als estables i a les corts.Anar a buscar aigua i fer la bugada eren tasques pròpies de les dones, però no les úniques. A pagès també s’ocupaven del manteniment general de la casa, la cuina, els fills, l’hort, donar menjar al bestiar, munyir, anar a mercat, participar en tasques com anar a collir olives, la matança del porc, el manteniment de l’església i en alguns casos de l’economia de la casa. Eren veritables puntals infatigables d’una societat que, injustament, sempre les ha relegat a segon terme, darrere la figura patriarcal.

Lola Masó, Montserrat Busquets, Maria Resclosa, Núria Puig, Antonieta Majó, Emília Viader i Carmeta Resclosa cosint davant del portal de can Xoroi, Ullà. Fotografia: Paco Llobet.

Dones d'Ullà anant al mercat de Torroella de Montgrí.

Dones d'Ullà collint olives.

Enllaç amb informació:







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada