Seguidors

dimarts, 16 de març del 2021

TORRE DE MALA VEÏNA

GARRIGUELLA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIII - XIV

Descripció: 

Es tracta de les restes conservades de la torre situada al cim del Puig de Mala Veïna. Originàriament era una construcció de planta circular, distribuïda en planta baixa i pis. Actualment es conserva un alçat d'uns 4metres d'una part del sector oest i nord de la torre. El parament exterior està bastit amb pedres mitjanes desbastades, disposades formant filades irregulars i lligades amb abundant morter de calç. S'intueix una petita obertura a la part inferior del parament, gairebé soterrada. L'interior del mur és bastit amb reompliment de pedra i morter. De la part interior de la torre es conserva pràcticament un terç de la volta que cobria la planta baixa. Es troba bastida amb lloses de pissarra disposades a sardinell i lligades amb morter de calç. S'observen grans trams del parament exterior de la torre espoliats.

Notícies històriques: 

És datada, incertament, entre els segles XIII-XIV, però el que sí es pot afirmar es que és, clarament, d'època medieval. Popularment es creu que al mateix puig de Mala Veïna hi havia una construcció anterior, com ho indica el seu nom que, segons l'historiador Carreras Candi, és celta i significa "fita pròxima". Així doncs, el nom de "mala" no sols pot significar dolenta, sinó pedra, o fita, o senyals.

JACIMENT

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=4&consulta=MCU2KzE3MDc3MyU=&codi=8318

Cronologies: Des de Medieval Baixa Edat Mitjana ( 1230 / 1299 )

Tipus de jaciment: Assentament militar, torre

Es tracta d'una torre de defensa d'època baix medieval localitzada al capdamunt del Puig de la Mala Veïna, controlant bona part de la plana sobre la que s'aixeca. No s'hi ha fet mai cap tipus d'intervenció arqueològica, ni es coneix cap document antic que parli d'aquesta torre. Totes les referències, notes o descripcions són modernes. Mossèn Salvador Anticó (1986), fent referència a antigues teories de Carreras Candi sobre l'origen celta del nom, indica la possibilitat de trobar-se al mateix emplaçament d'una antiga construcció anterior, però aquest fet no s'ha pogut demostrar.

La torre era de planta circular, d'uns vuit metres de diàmetre i uns tres metres d'alçada. A la seva part interna visible pot observar-se una volta semiesfèrica de pedres sense treballar i argamassa. L'aparell és de còdols grans i petites pedres sense treballar.

La manca de dades disponibles dificulta l'adscripció cronològica de la torre, però per la seva morfologia i l'aparell utilitzat, Badia (1985) la data entre el segles XIII i XIV.

L'estat de conservació és regular, atès que es troba parcialment destruïda i inclinada. És possible que l'estructura fos parcialment destruïda per fer-hi encabir un búnquer modern.

****************************************************************
Al costat hi ha un búnquer.




I a prop un camp de vinyes.



Altres enllaços amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada