Seguidors

dimecres, 8 de desembre del 2021

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DE GRANOLLERS DE LA PLANA

GURB - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 









































































Enllaç amb informació:

Època: segle XI

Descripció:

Sant Esteve de Granollers es troba situada sobre un turó elevat uns metres a l'est de la carretera B-522.
L'edifici és format per una nau rectangular capçada a l'est per un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. Els murs són de maçoneria de pedra amb força morter, de carreus irregulars disposats en filades regulars i cantonades delimitades amb carreus treballats.
L'absis té tres finestres de doble esqueixada que corresponen amb tres finestres de menors dimensions gairebé a nivell de terra que donen llum a una cripta que té la mateixa planta de l'absis i fa les funcions de sagristia. Està decorat amb cinc sèries de tres arcuacions i finestres cegues entre bandes llombardes i fris de dents de serra. Aquesta mateixa decoració es troba en un tram del mur nord de l'església tot i que amagada per les ampliacions i reformes, denotant les parts que haurien sobreviscut de l'edifici romànic original.
La nau central compta amb capelles laterals a banda i banda, a les façanes sud i nord, una de les quals és la capella del Santíssim que sobresurt a l'extrem nord-est, al costat de l'absis. Segons alguns estudis, les dues capelles més properes a l'absis haurien substituït absidioles, de manera que l'església original consagrada el segle XI hauria estat de capçalera trilobulada.

Història:

L'església de Sant Esteve de Granollers es troba documentada l'any 960 quan Ansemar i la seva muller Arielda donaren a Sant Pere de Vic la quarta part d'una peça de terra situada al terme de Gurb, a la parròquia de Sant Esteve, a la vila de Granollers. Va ser venuda l'any 972 pel comte Borrell de Barcelona i la seva muller Leogarda a Ansulf, vicari comtal del castell de Gurb. Malgrat aquesta venda, la parròquia va ser objecte de disputa entre els senyors del castell de Gurb i els bisbes vigatans al·llarg del segle XI, com la resta de parròquies de Gurb. L'any 1080 Guillem Bernat de Queralt, senyor del castell de Gurb, va traspassar al monestir de Ripoll la meitat de l'església i els alous de Sant Esteve de Granollers, motiu d'inici d'un període de disputes entre el monestir de Ripoll i els bisbes vigatans que es va perllongar fins la segona meitat del segle XII.
L'edifici original del segle X va ser substituït per un de nou a finals del segle XI. Aquest nou edifici va ser consagrat pel bisbe Berenguer Sunifred de Lluçà l'any 1088. L'edifici va sofrir algunes reformes els segles XVII, amb la construcció del campanar de torre i la reforma de la façana de ponent, i al segle XIX, quan es va construir la capella del Santíssim, als voltants de l'any 1887.

Pintures murals

Època: segle XIII

Descripció:

Les pintures murals provenen de l'església de Sant Esteve de Granollers i actualment es troben ubicades a les Galeries d'Estudi del Museu Episcopal de Vic. Es tracta de dos fragments de pintura mural medievals, de finals del segle XIII: MEV 9703. Pintura mural: la fugida a Egipte Dimensions: 140 x 126 cm Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Representa la fugida d'Egipte. El fragment, molt mutilat conserva encara una part de la figura de sant Josep, mancada del cap, el qual sosté amb la mà esquerra un bastó; va vestit amb una túnica curta de color vermell. El segueix la somera que devia portar la Mare de Déu; apareix la testa de l'animal i una part de les potes, entre les quals es belluga el pollí, molt petit i mancat de tota proporció. El fons de la part inferior és de color vermell. El tema de la fugida d'Egipte és molt freqüent en la pintura romànica, però es difon amb l'estil gòtic. A Catalunya el trobem en els frontals de Cardet i de Lluçà, tots dos participants dels nous corrents del gòtic lineal. Quan a l'estil, el moviment, el predomini lineal i el tractament del vestit de sant Josep porten de manera clara al primer estil de la pintura gòtica, sense que hi puguem trobar cap tipus d'arcaisme. Finals segle XIII MEV 9704. Pintura mural: sant Dimensions: 77 x 132,5 cm Pintura al tremp sobre arrebossat traslladada a llenç. Correspon a la decoració mural d'una fornícula de l'absis. Representa el bust d'un sant nimbat, sobre un fons vermell·limitat, seguint l'arcuació del a fornícula, per una franja blanca; el nimbe de color groc ressalta entre el vermell del fons i dels cabells del sant, el qual sembla que anava vestit amb túnica groga, damunt la qual hi havia un mantell de color blanc. A l'altura del pit són visibles els dits d'una mà estesa. És una pintura de marcat caràcter popular i de baixa qualitat. El traç i el predomini lineal porten a situar-la dins les primeres mostres de gòtic lineal a Catalunya; no obstant el tractament dels ulls reflecteix encara, de manera arcaitzant, l'estil romànic; no és així els altres traços del rostre. Finals segle XIII

Història:

Les pintures murals de Sant Esteve de Granollers van ingressar al Museu Episcopal de Vic l'any 1942.

Sarcòfag

https://patrimonicultural.diba.cat/element/sarcofag-de-sant-esteve-de-granollers

El sarcòfag medieval de Sant Esteve de Granollers de la Plana es troba situat a l'antic cementiri de l'església, en un recinte tancat adossat al sud de l'església.
Es tracta d'un sarcòfag de pedra format per un sol bloc, amb un forat interior rectangular d'uns 120 centímetres de llarg per 45 d'ample. Les parets del sarcòfag tenen una amplada entre els 10 i 15 centímetres i es troben carejades a dos dels costats, quedant un dels costats llargs sense carejar. Un dels costats es troba mutilat, quedant el sarcòfag obert en aquesta part. L'alçada del sarcòfag és aproximadament de 50 centímetres i reposa sobra una petita base d'obra en l'antic cementiri, a pocs metres del seu emplaçament original.

***************************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=25&consulta=MCU0KzA4MTAwMCU=&codi=33158

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/05/sant-esteve-de-granollers-de-la-plana.html

https://elromanic.wordpress.com/2015/07/11/gurb-sant-esteve-de-granoller-de-la-plana/

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-esteve-de-granollers-de-la-plana-gurb-osona/

https://www.gurb.cat/el-municipi/guia-del-municipi/parroquies/sant-esteve-de-granollers-parroquia.html

http://www.aldeaglobal.net/artmedieval/Sant%20Esteve%20Granollers%20de%20la%20plana.htm

***************************************************************************



 

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada