Seguidors

diumenge, 5 de desembre del 2021

PONT MEDIEVAL DE SANT JOAN LES FONTS

SANT JOAN LES FONTS - LA GARROTXA

Fotos de Joan  Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Es tenen referències escrites del pont medieval de San Joan les Fonts des del segle XIII, però l’actual pont, de quatre arcs, és fruit de la reconstrucció feta després dels terratrèmols del segle XV (1427-1428). La reconstrucció es va fer en bona part amb pedra volcànica de la zona. Durant l’edat mitjana les rutes comercial que unien els comptats de la Cerdanya, Berga i Besalú passaven per Sant Joan les Fonts, i van convertir aquest pont sobre el Fluvià en una via de comunicació estratègica.



El pont i l'església nova de Sant Joan les Fonts








Enllaç amb informació:

El pont de Sant Joan les Fonts està construït damunt el riu Fluvià, al costat de l'església romànica de Sant Joan. Segurament es degué bastir en relació amb l'església parroquial i amb el priorat de Sant Joan. Devia servir per comunicar amb facilitat la Vall de Bianya i la via que anava d'Olot a Besalú.

El pont té una longitud total d'uns 50 m. i una amplada de 3,5 m. Era format almenys per dos arcs grans i per tres de petits. L'arcada central , amb una amplada de 17,5 m. i una alçada d'uns 9 m., ha estat refeta segurament diverses vegades. En aquesta part central, la sola del pont té un gruix de 1,30 m. La resta de la construcció, en canvi, sembla que ha arribat fins els nostres dies tal i com fou feta en l'època romànica.

Des del centre del punt, punt lleugerament més elevat, fins a l'extrem de tramuntana hi ha uns 18 m. En aquesta banda septentrional, el primer arc petit, després de l'arcada central, té una amplada de 3,2 m. Més enllà encara hi devia haver un altre arc, que ha restat, però, gairebé totalment amagat, a causa d'unes obres d'eixamplament que foren fetes en aquest extrem de l'estrep. A la banda de migjorn hi ha primerament un arc amb unes mides molt semblants a les que té el primer arc del costat de tramuntana. Més enllà, vers migjorn, hi h una altra arcada gran, els muntants de la qual arriben fins al terra de la riba dreta.

Una part dels carreus d'aquest edifici és feta amb pedra volcànica del país. Aquestes carreus, en molts casos, són més o menys escairats, però poc treballats i mes aviat petits. Sovint tenen unes mides de 15 cm d'alt per uns 30 cm. d'ample a la cara exterior. Aquest tipus de carreus podria ésser perfectament del segle XI o, a tot estirar, del començament del segle XII. De fet, és molt probable, que el primer pont fos construït en l'època en la qual fou creat el priorat proper de Sant Joan les Fonts. Les dovelles dels arcs laterals no són tampoc gaire grosses; solen tenir una longitud d'uns 40 cm.

Informació extreta de "Catalunya romànica vol. IV.”

**********************************************************************

Entorn al pont








**********************************************************************


**********************************************************************

Altres enllaços amb informació:



**********************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada