Seguidors

diumenge, 5 de desembre del 2021

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE VILAGERIU o VILAGELIU

TONA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


L’edifici primitiu, documentat el 951, fou substituït per un altre de romànic el segle XI que sofrí algunes alteracions estructurals en època barroca. És una església romànica d’una sola nau rectangular, acabada en absis semicircular.








Enllaç amb informació:

Època: segle XI – XII

Descripció:

Petita esglesiola prop del mas Vilageriu. És una edificació aïllada al costat de camps de conreu. Es tracta d'un edifici d'una sola nau rectangular acabat en absis semicircular. Remata l'edificació un campanaret d'espadanya.
És una construcció amb elements romànics característics. Els murs de pedra mostren els carreus sense ornamentació excepte l'absis, que està decorat per arcuacions llombardes. La coberta és de volta de canó de pedra amb teules. Destaca l'esveltesa de la construcció amb els arcs torals de secció semicilíndrica adossats als murs de la nau i de secció rectangular a la volta.
Sembla que la capçalera i la nau es van construir als volts de l'any 1080 i fou reformada o modificada al segle XII, obrint-se noves finestres a migdia i tramuntana. L'última restauració data del 1980 i es troba en perfecte estat. Durant els processos, es va descobrir un mil·liari romà a la base de l'altar.

Notícies històriques:

La capella existeix des d'abans del 948. el primer document que en fa esment és del 12 de març Sant Miquel és una església molt propera a la via romana que pujava cap a Collsuspina, camí que va continuar utilitzant-se durant l'Edat Mitjana i posteriorment.
La capella existeix des d'abans del 948. el primer document que en fa esment és del 12 de març de 948 al fer testament el levita Guadanir, senyor de "Vil·la Gerille".
A principis del segle XI posseïa la vila el noble Rodulf, intitulat arxilevita per trobar-se al servei de l'església de Vic.
Entorn l'any 1080, en temps d'Hug Dalmau, es renovà l'església, fent-se la capçalera i la nau, i ja en segles posteriors es feren successives modificacions a càrrec dels cavallers de les famílies Oló, Castell i Santa Eugènia.

***************************************************************



***************************************************************
Altres enllaços amb informació:




***************************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada