Seguidors

dimecres, 12 de juliol del 2023

CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ

VILASSAR DE DALT - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

La capella de Sant Sebastià es començà a construir l’any 1570 en un punt elevat del Vilassar històric – que incorporava les parròquies de Sant Genís de Vilassar, Sant Creu de Cabrils i Sant Joan de Vilassar de Mar – per ser visible des dels tres nuclis de població. Es va finalitzar la seva construcció l’any 1578 sota l’advocació de Sant Sebastià, protector contra la pesta, una epidèmia que havia assolat les poblacions locals durant el segle XVI.

L’any 1579 es col·loca el retaule d’estil plateresc fet pel mestre escultor Joan Ferrer de Mataró. A la part central del retaule trobarem tres fornícules: la central, amb la imatge de Sant Sebastià, i a cada costat les de Sant Roc i les de Sant Joan Baptista. El retaule mostrava representacions pictòriques del martiri de Sant Sebastià, del Baptisme de Jesús i de Sant Roc guarint un empestat.

L’altar d’obra es va revestir l’any 1732 d’un frontal amb rajola de València que mostrava imatges de Sant Sebastià al centre i Sant Roc i Sant Joan Baptista als laterals.

La capella és d’una sola nau amb absis semicircular i coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal que està orientada al sud-est i coronada amb un campanar de cadireta. Cal destacar la llinda de la porta principal, amb una pedra en forma semicircular decorada com si es tractés d’una petxina. També mencionarem la presència dels diferents contraforts que envolten l’edifici, fruit de remodelacions portades a terme al segle XVIII. El cementiri de davant de la capella es va construir l’any 1834 en clausurar l’antic cementiri adossat a l’església gòtica de la Plaça de la Vila de Vilassar. Per aquesta raó, ja en època contemporània, la capella de Sant Sebastià s’ha associat sempre al cementiri, com a espai de pau i meditació.

L’any 1936, al inici de la Guerra Civil, s’incendia la capella, de manera que es malmet l’estructura i es perden per sempre els elements ornamentals que la decoraven de ben antic. La capella es va poder reconstruir en la seva totalitat als anys 1960 gràcies a la col·laboració dels devots de Vilassar i Cabrils, que restituïren la imatge que en tenim avui en dia.

El 18 de juny de 1961, el bisbe auxiliar de Barcelona Narcís Jubany va presidir la consagració del nou altar i de la campana nova, recuperant així la capellaper al culte de manera definitiva.

És tradició de celebrar-hi la festivitat de Sant Sebastià el 20 de gener, que s’inicia amb la benedicció a l’església parroquial dels tradicionals panets de Sant Sebastià. El 16 d’agost s’hi celebra la festivitat de Sant Roc.

La capella de Sant Sebastià sempre ha estat un referent carregat de simbolisme per als vilassarencs. La seva situació enlairada al turó que la fa visible, el fet de ser al costat del cementiri municipal i de ser punt de llinda de terme l’han convertida amb el pas dels anys en la vigia dels pobles del Vilassar històric.

Els darrers anys, l’Ajuntament de Vilassar i la parròquia de Sant Genís vetllen per la capella i el seu entorn enjardinat, i els obren també a usos culturals a  fi de seguir mantenint viu aquest entorn tan arrelat al poble i a la història de Vilassar.












*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI mitjan segle XX

Descripció:

Ermita formada per una sola nau amb absis semicircular i coberta a dues aigües amb carener perpendicular a la façana. Presenta un campanar d'espadanya. (Text del Pla especial de patrimoni de Vilassar de Dalt) NH La capella de Sant Sebastià fou edificada entre el 1570 i 1578 al peu del camí que anava de Vilassar al veïnat de Cabrils, dalt de la carena i, molt probablement, en substitució d'una antiga capelleta o creu de camí. Fou posada sota l'advocació del màrtir Sebastià a causa d ela gran popularitat que havia adquirit com a advocat contra la pesta. Acabada l'obra l'any 1579, l'escultor mataroní Joan Foner hi obrà un retaule d'estil plateresc. Darrera del retaule s'instal·là la sagristia. L'altar, d'obra, fou revestit l'any 1732 d'un frontal de rajola de València, que fou daurat l'any 1807.

Notícies històriques:

La capella de Sant Sebastià fou edificada entre el 1570 i 1578 al peu del camí que anava de Vilassar al veïnat de Cabrils, dalt de la carena i, molt probablement, en substitució d'una antiga capelleta o creu de camí. Fou posada sota l'advocació del màrtir Sebastià a causa d ela gran popularitat que havia adquirit com a advocat contra la pesta. Acabada l'obra l'any 1579, l'escultor mataroní Joan Foner hi obrà un retaule d'estil plateresc. Darrera del retaule s'instal·là la sagristia. L'altar, d'obra, fou revestit l'any 1732 d'un frontal de rajola de València, que fou daurat l'any 1807.

*************************************************

*************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-sebastia

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/12/ermita-de-sant-sebastia-vilassar-de.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2337

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Sebasti%C3%A0_de_Vilassar_de_Dalt

https://maresmefilmcommission.cat/localitzacio/ermita-sant-sebastia/

*************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada