Seguidors

dimecres, 12 de juliol del 2023

ERMITA DE SANT MATEU

PREMIÀ DE DALT - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Nom: Sant Mateu de Premià

Ubicació: al cim de la Serra de Sant Mateu (495 m. D’altitud). Pertany a la masia de Can Riera, al municipi de Premià de Dalt. A l’època medieval es trobava sota la jurisdicció de la domus de Premià i dels castells de Vilassar i Burriac. Depèn de la parròquia de Sant Pere de Premià de Dalt.

Datació documental: apareix documentada a partir del 993.

Restes conservades: la capella es conserva en la seva totalitat, però després d’un procés d’enrunament es va reconstruir més escurçada. La resta de la nau ha quedat com a atri del centre.

Estil i datació de les restes: per la tipologia de l’aparell, aquesta capella es classifica dins l’estil romànic (segle XII). 

El lloc de Sant Mateu apareix documentat a partir del 30 de setembre del 993, quan Borrell empenyorà al bisbe Vives les propietats situades en lo terme de Vilazar (Vilassar de Dalt) dins el terme del bisbat de Barcelona. El topònim apareix el 995 en un altre document registral per designar la Serralada i el 1507 per designar una riera (areneo den Sancti Mathei). 

Sembla que la capella formava part d’un mas, segons es pot deduir en una relació de propietats feta el 1070, on hi consta petiam que est iuxta casa de Sancti Matei. La capella sempre surt esmentada al llarg dels segles XI i XII en les escriptures de venda de peces de terra. Així, el nom apareix el 1075 en una venda de terra que llinda a tramuntana amb l’església de Sant Mateu apòstol, i en un altre document del 1143, en què Gaucefret de Santa Coloma i la seva muller Guila ofereixen a l’altar de Sant Silvestre de la Catedral de Barcelona una peça de terra situada a Visatrel, dins el terme de la parròquia de Sant Pere de Premià de Dalt, que llinda a migdia amb un alou de Sant Mateu. 

La capella es documenta per primer cop el 3 de febrer del 1148, quan Ramon Seniarius, presbiter Sant Mathei, es reconeix com a deutor del canonge barceloní Guillem Rotlan, amb la quantitat de nou maravedís per l’empenyorament d’unes finques de Vilassar de Dalt, Premià de Dalt i Teià. 

La primera notícia en què es descriu la capella té a veure amb la visita pastoral del 28 de maig del 1498, en què consta com a devastada i destruïda, en ak qual no s’hi pot fer missa i de la qual se’n demana la reconstrucció. 

Uns anys més tard, el 1508, consta que pertany al priorat de Sant Miquel del Fai. Segurament es aquesta etapa ja hi havia donats a la casa i la capella, malgrat que no se’n coneixen els noms fins uns anys més tard. L’any 1578 el donat Andreu Bastida, natural de Creixac, al bisbat de Cors (França), llega 25 lliures per l’obra de la capella, un fet que ens documenta una altre reparació. 

Ja al segle XX, l’any 1949 els propietaris fan obres de restauració de la capella, es substitueix l’arrebossat interior i es fan algunes proves a l’absis i als murs per veure si hi ha pintures. El resultat es negatiu. 

L’església és de nau rectangular (6,50 x 5,25 metres). La planta actual, gairebé quadrada, sembla que va patir un escurçament al segle XVI. La capella es troba orientada a l’est, esbiaixada uns 5 graus al nord i està adossada a una masia pel mur del sud. La façana no pertany a l’etapa romànica i permet datar el moment de l’escurçament  de la nau. L’absis és de planta semicircular amb una finestra central de doble biaix i arc de mig punt. La volta de la nau és de mig punt i la de l’absis és de quart d’esfera, ambdues amb cobertes de teules. A la nau hi ha un banc paral·lel al mur d’obra que actua com a reforç de la fonamentació.

L’aparell permet veure diferents etapes en el mur de tramuntana. A la part baixa s’observa un fonament de carreus ben alienats i tallats a fil, que ens situaria la capella dins l’art romànic del segle XII. A dos metres i mig d’alçada s’observa un fris de coll fals llis que decora tot el perímetre del temple, i a partir d’aquí hi ha un metre més de mur fins a arribar al sostre amb un aparell diferent. Aquest testimoni ens documenta un enrunament de la volta i la reparació al segle XVI. 

La capella de Sant Mateu deu tenir origen al segle X, igual que totes les capelles de la comarca. És molt probable que el seu culte fos més antic i es remuntés a l’època visigòtica. La primera església hauria substituït fins a la construcció de la capella actual, al segle XII. Probablement la capella va ser abandonada a finals de l’època medieval i va patir un procés enrunament que va afectar principalment el sostre i el mur de tramuntana. Les obres documentades el 1578 correspondrien a l’escurçament de la nau que dóna la forma actual de la capella.

Actualment, l’ermita de Sant Mateu i la font del mateix nom són dos dels indrets més coneguts i visitats del Parc, a banda d’indrets emblemàtics i d’identitat per a la gent dels pobles dels voltants d’aquest sector de la Serralada. Al setembre s’hi celebra cada any l’Aplec de Sant Mateu.
















Habitatge de l'ermità, on va néixer l'insigne historiador mossén Mas i Domènech, encarregat de l'Arxiu Capitular de la Seu de Barcelona (1900-1936)



***********************************************






***********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XI – XII

Descripció:

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó, de reduïdes dimensions. Originàriament la nau era rectangular en sentit longitudinal, fins que en reformes posteriors s'escapçà, perdent la façana original. El tester de la nau està format per un absis de planta semicircular amb una finestra central de mig punt a dues llums. L'estrada principal és un portal d'arc de mig punt dovellat, de la reforma del segle XVI. Té una petita espadanya que servia de campanar.

Notícies històriques:

El nom de Sant Mateu apareix en la documentació a partir de 993, però només referit al paratge, en un document és un empenyorament de terres de Borrell al bisbe Vives. La primera notícia referida al temple apareix el 1057. L'escapçament de la nau fou realitzat en la reforma de 1578.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-mateu-premia-de-dalt-maresme/

https://visitpremiadedalt.cat/cultura/lermita-de-sant-mateu/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/80_SMateuBosc/SMateuBosc.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2234

https://ca.wikipedia.org/wiki/Ermita_de_Sant_Mateu_del_Bosc#mw-navigation

***********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada