Seguidors

dissabte, 21 de setembre del 2024

CAN LLOSAS 

OLOT - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







Inicials de Joan Llosas i Rosa Badia







*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX - XX

Descripció:

Casa eclèctica ubicada entre el c/Fontanella i la carretera de Santa Pau. Disposa de baixos, planta, pis i golfes. La porta d'ingrés està emmarcada per pilars d'estuc que sostenen un entaulament rectangular amb motius florals i les inicials J.L.L.-R.B. (Juan Llosas i Rosa Badia, pares de Pere Llosas  i Badia). La resta de les obertures també disposen d'entaulaments decorats amb fullatges, fruits i petxines. La façana més característica de Can Llosas és la que mira a la carretera de Santa Pau. Cal destacar la gran galeria porxada amb arcs ogivals i els escuts que decoren els angles.

Notícies històriques:

A Olot, a mesura que avançat el s. XIX, i durant tota la seva segona meitat, els mòduls neoclàssics, sense desaparèixer del tot, donen pas a una arquitectura molt més historicista i eclèctica. Es construeixen edificis de diversos estils del passat, reinterpretats a partir d'una sintaxi pròpiament vuitcentista i amb resultats, sovint, d'una innegable qualitat formal i urbana. S'edifiquen edificis d'esbarjo com la plaça de Braus, religiosos coms els Escolapis i industrials com la fàbrica Artigas i particulars com Can Vayredas o la Torre del Marquès de Monistrol, avui enderrocada. Durant el primer decenni del s. XX té lloc un "Noucentisme Eclèctic" que accepta els aspectes historicistes del passat i produeix obre d'un gran habilitat compositiva i sovint d'una notable qualitat arquitectònica.

Fou aquí la residència de Pere Lloses i Badia.


Pere Lloses i Badia (Olot 12 de maig de 1870 - 28 de novembre de 1955)

Pere Llosas i Badia (Olot, 12 de maig de 1870 – 28 de novembre de 1955), fou un banquer i polític català, diputat a les Corts Espanyoles durant la Restauració borbònica.

El seu pare i el seu oncle eren comerciants de teixits. La seva mare, Rosa Badia i Trull, era natural de Sallent. El 1890 es llicencià en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona. El 1895 constitueix el banc Llosas, Escubós i Puigmitjà, que el 1920 comença una fusió amb el Banco Hispano Americano. Es va casar amb Anna Serrat-Calvó a Olot el 1893 i van tenir sis fills.

Fou regidor de l'Ajuntament d'Olot del 1897 al 1901, i diputat de la Diputació de Giron de 1903 a 1907. Membre del Cercle Tradicionalista d'Olot i militant de la Comunió Tradicionalista, fou diputat a les Corts Espanyoles el 1907 (dins les llistes de la Solidaritat Catalana), el 1910, el 1914 i el 1916. En 1917 va dimitir arran que el seu partit no va acceptar la seva participació en l'Assemblea de Parlamentaris..

Tot i que durant molts anys s'oposà al règim d la Restauració, l'any 1921 va acceptar el nomenament de governador civil de les Illes Balears, la qual cosa va sorprendre a molts tradicionalistes catalans. Va exercir aquest càrrec del 29 d'octubre de 1921 a l'11 d'abril de 1922. Durant la dictadura de Primo de Rivera, el 20 de gener de 1924 fou nomenat president de la Diputació de Girona i conseller de la Mancomunitat de Catalunya. Ocuparia el càrrec fins al 5 de maig de 1925. També fou governador civil de la Corunya el 1925-1926. L'any 1926 fou novament governador de les Illes. Durant la Segona República es va mantenir apartat de la política. Tot i que va veure amb bons ulls el cop d’estat dle 18 de juliol de 1936, no hi participà activament. Una part del seu fons documental es conserva a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

*************************************************



 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada