Seguidors

dimarts, 10 de setembre del 2024

CONJUNT ARQUEOLÒGIC i MONUMENTAL DE SIDILLÀ 

ESGLÉSIA DE SANT ROMÀ

 EDIFICI DE L'ESGLÉSIA o TEMPLE FUNERARI DE SANT SEBASTIÀ

FOIXÀ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

El conjunt arqueològic i monumental de Sidillà, format per l’església de Sant Romà, pel poblat i per l’edifici dit de Sant Sebastià, s’estén sobre el turó de roca del Puig Margodell. Aquest indret, que en l’antiguitat estava vorejat per estanyols i per la plana d’inundació del riu Ter, avui es troba cobert per sorres i per un dens bosc de pins, roures i alzines. El nom del lloc deriva d’un antropònim llatí (nom d’un antic propietari) escrit amb diverses grafies: Sidilianum, Siciliano, Ciziliano, Scidilan o Cidiliano.

Els edificis altmedievals que veiem es construïren directament sobre la roca natural o reurilitjan estructures anteriors d’una vil·la romana. Els canvis del curs del Ter, ja antics, però intensos des del segle XII fins a principis del XIV, van provocar la formació d’importants sediments sorrencs. L’arenà començà a cobrir el poblat, i els habitants de Sidillà -en la seva fallida lluita contra la duna- es traslladaren a Sant Llorenç de les Arenes. Però la memòria del lloc es va mantenir ven viva i alguns individus continuaren essent enterrats al bell mig de les sorres fins que, a finals del segle XIX, es plantaren pins i matolls per fixar la duna.

Durant els anys vuitanta del segle XX s’hi van portar a terme unes primeres actuacions: l’església i el poblat es van desenterrar parcialment, i es va fer una consolidació d’urgència a la volta. El conjunt quedà abandonat fins al 2014, moment en que s‘iniciaren els treballs de recuperació arquitectònica i arqueològica. Des de llavors, en aquest espai natural de gran bellesa s’han desenvolupat diverses campanyes d’excavació i de consolidació d’un dels conjunts més emblemàtics per al coneixement de l’hàbitat i la xarxa parroquial de Catalunya a l’entorn de l’any 1000.

*****************************************


L'església de Sant Romà a principis dels anys vuitanta, quan el conjunt es trobava cobert per les sorres i per un espès matollar.




*****************************************


Edifici de Sant Sebastià, nom que li donaren els habitants de la contrada en època moderna.


*****************************************


Restes del poblat que es desenvolupà al nord de l'església, després de les excavacions i la consolidació del 2016.

*****************************************









*****************************************
ESGLÉSIA DE SANAT ROMÀ














 

L’església està orientada en sentit est-oest. és de planta rectangular, de 17,34 m de llargada per 5,36 m d’amplada, amb una capçalera quadrangular, i està construïda amb maçoneria lligada amb morter i coberta amb volta de canó a la nau i a l’absis.

El lloc de Sidillà s’esmenta per primera vegada en textos medievals de finals del segle X. En el testament del clergue Bernat Belel (1065) s’hi fa referència com a parròquia de Sant Romà. El clergue manifesta el desig de ser-hi enterrat i dona les seves propietats a la seu episcopal de Girona, el bisbe de la qual era, aleshores, Berenguer Guifré, que professava veneració per Sant Romà.

Les excavacions arqueològiques confirmen dos moments constructius. La primera església, del segle VIII o anterior, era tal com la veiem avui dia, però estava pavimentada amb morter continu tant a la nau com a l’absis. És en aquest absis on es va trobar una caixa de relíquies buida, just sota el lloc que ocupava la taula de l’altar. Al voltant dels segles X – XI es produí una importat remodelació litúrgica de l’interior que es concretà en diverses actuacions: disposició d’una nova pavimentació de lloses; construcció d’un banc per als fidels al voltant de la nau; sobreelevació de l’absis; ampliació del santuari amb la creació d’un anteabsis per al clergat i delimitació d’aquest anteabsis amb una estructura transversal; tancament de les portes nord i sud; i obertura de la porta oest que dona accés a l’església.

Les excavacions dutes a terme fins avui han posat al descobert nombroses sepultures d’adults i d’infants, algunes anteriors a l’any 1000, així com un banc adossat contra el mur de la façana oest que servia per a la preparació dels morts. Als nivells de rebliment hi ha aparegut un diner de tem de Jaume I, emès a Barcelona el 1270, que confirma que el lloc era freqüentat en la segona meitat del segle XIII, encara que l’últim text conegut que esmenta Sidillà com a parròquia data del 1221. El lloc torna a ser visitat al llarg d la primera meitat del segle XX i es redescobreix als anys seixanta.

A l’exterior, les estructures construïdes contra l’església, a l’oest i al sud, són espais d’un petit mas, amb funcions agrícoles i ramaderes, d’època postmedieval i anterior a mitjan segle XIX.

El projecte arquitectònic de recuperació ha valorat l’originalitat de les restes. La intervenció que s’hi ha fet ha previst el manteniment dels murs, dels morters i dels volums. La coberta, pensada com a element protector independent i clarament nou, protegeix l’edifici i preservà la part superior dels paraments. S’han consolidat els paviments i les parets i s’ha obert la porta original de la façana sud per facilitar-ne la visita.














***********************************************

POBLAT

El poblat se situa a tocar de l’església per la banda nord. Està format per una trama de quinze espais amb una superfície de 612 m2. Es desconeix la seva extensió total , però, sens dubte, ocupava tot el Puig Margodell. Aquest poblat va ser desenterrat els anys vuitanta i posteriorment va quedar en estat d’abandonament.

Les excavacions arqueològiques del 2016 han permès detectar una fase d’ocupació consistent en una necròpolis anterior a la construcció de l’església, amb una tomba monumental just a tocar del mur nord-oest de la seva façana. Tant al peu d’aquest edifici com a sota de les estructures del poblat apareixen sepultures. En un moment indeterminat es remodela el gran espai situat al nord de l’església, en relació amb el tancament de la seva porta septentrional (al voltant dels segles X – XI). A partir de llavors es construeix el poblat o, almenys, el nombre més gran d’habitacions conegudes fins al dia d’avui.

Les habitacions, quasi sempre de planta rectangular, fan entre 10 i 20 m2 de superfície, es comuniquen les unes amb les altres i estan construïdes directament sobre la roca natural amb murs que es conserven fins als 2 m d’alçaria. Aquests paraments són de pedres lligades amb terra, amb grans blocs ben escairats a la base que van disminuint de grandària a mesura que s’alça el mur. Les estructures tenien una coberta vegetal. L’ús i funció de cadascun d’aquests espais estan en procés d’estudi, però és versemblant que servissin com a habitatges, corals o graners.

En aquest poblat s’ha trobat material ceràmic d`ús domèstic, molt abundant es segles X i XI, escàs el datat al XII i en cap cas posterior al XIII.

A poc a poc, els canvis que va experimentar el curs del riu Ter van provocar la formació d’una duna que obligà a tapiar les portes, sense que es pogués evitar, finalment, l’enderroc de cobertes i murs pel colgament de les sorres. Els habitants es van traslladar a Sant Llorenç de les Arenes i preservaren la memòria de Sidillà enterrant-ne els morts entre la sorra.

El treballs duts a terme recentment han consistit a excavar el poblat  fins a la cota de circulació i a consolidar-ne i restaurar-ne els paraments.

























***********************************************

EDIFICI DE SANT SEBASTIÀ 

L’edifici dit de Sant Sebastià es troba al punt més estret del turó del Puig Margodell i delimita el conjunt de Sidillà per l’extrem nord.

Les recents obres de recuperació han permès determinar que es tracta d’un edifici de planta rectangular, format per dos espais longitudinals en sentit nord-sud, ambdós coberts amb volta de canó. Aquestes dues sales van ser dividides posteriorment en quatre àmbits. L’edifici mesura 8,43 per 6,50 m i ocupa una superfície de 54,80 m2. El mur nord conserva una alçaria de 4,40 m.

Aquesta construcció, de maçoneria regular lligada amb morter i alçada sobre una banqueta, presenta sovint filades en espina de peix. Tenia dos nivells amb embigat de fusta, el segon dels quals estava pavimentat amb rajoles de ceràmica -els pedales romans- de 30 per 30 cm.

De l’aparició de tombes lligades amb la banqueta de la construcció al voltant de tot l’edifici es dedueix que aquest edifici, bastit sobre estructures anteriors, va tenir, en un moment indeterminat, la funció d’edifici funerari. Quan els dos espais longitudinals es tapien amb murs de pedra i sorra es perd l’ús original. Aquesta construcció, igual que el poblat i l’església, va quedar colgada per les sorres de la duna entre els segles XII i XIII. La localització, al sector sud, d’una petita llar de foc, datada de quan l’edifici ja estava abandonat, testimonia una freqüentació esporàdica de l’indret.

Els treballs duts a terme recentment han consistit en l’excavació fins a nivells arqueològics i en la consolidació i restauració dels paraments.











*************************************************************






*************************************************************
Enllaços amb informació:





*************************************************************






 

 



 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada