Seguidors

dissabte, 21 de setembre del 2024

CASA VAYREDA

OLOT - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Antiga casa pairal de la famosa nissaga olotina ubicada al carrer de Joquim Vayreda. Fou construïda a mitjans del segle XVIII i reformada el segle XIX. Destaca per la façana principal neogòtica de tres cossos, un de central i dues torres que donen lloc a altres façanes.

La nissaga dels Vayreda ha donat fill il·lustres a la ciutat, com ara el mateix pintor Joaquim Vayreda, que dona nom al carrer i del qual també trobem un bust alçat a la placeta del davant; fou fundador de l’Arte Cristiano, on avui hi ha el Museu dels Sants.









Enllaç amb informació:

Es coneixia  antigament com  Mas Reixach, i estava als afores de la vila, prop de la carretera de Santa Pau.

Fou transformat en una gran casa pairal a mitjans del segle XVIII i ampliat amb una façana neogòtica en el segle XIX,  el disseny de la qual s’atribueix  a Marià Vayreda i Vila (Olot, 14 d'octubre de 1853 – Olot, 6 de febrer de 1903).

Patrimoni Gencat ens diu ; Edifici de planta rectangular, de planta baixa i dos pisos. La façana principal, totalment simètrica, té tres cossos: un central i dues torres que donen lloc a les altres façanes. 

A la part inferior del cos central es pot veure la porta d'entrada amb un arc de mig punt dovellat. Sobre aquesta hi ha una tribuna amb cinc arcs de mig punt coberts de vidres i amb decoracions als voltants d'estil neogòtic, a la part superior hi ha quatre finestres dobles. Les torres acaben amb piràmide.

L’Anna Maso Colldecarrera, explica que els Vayreda que van començar com a mercaders, van assolir l’èxit econòmic, i social , emparentant-se  amb la flor i nata de les famílies pairals : Soler, Morató, Figuerola, Cors, Pasqual, de Busquets, de Noguer, Vila, Casabo, Olivas, Ventós, de Bolos, Puig de la Bellacasa,....



***************************************
Davant la casa i en una petita placeta hi ha un monument a Joaquim Vayreda i Vila.



***************************************

Altre enllaç amb informació:

***************************************







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada