Seguidors

dilluns, 26 de novembre del 2018

CAN VILASECA 
altres noms Casa Goula - Can Serva
Manlleu - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Edifici de 1924, d'estil noucentista, construït sobre un habitatge anterior, i dissenyat per l'arquitecte Isidre Puig Boada (Barcelona 1891-1987). En destaquen els esgrafiats, les baranes i els treballs de forja, els colls de fusta de ràfec, el cancell d'entrada i l'escala. També el mosaic de la façana que representa Sant Martí. Conserva una llinda de 1690 a la planta baixa i una altra de 1728 al primer pis.
Els Vilaseca eren una família de fabricants teixidors des de finals del segle XIX.

Isidre Puig Boada



Relleu de Sant Martí que al enllaç Capelletes de carrer de Manlleu diu:
Representació en mosaic de Sant Martí en la seva versió de soldat romà que parteix la seva capa per donar-la a un captaire. Es deu al nom del propietari de al finca que va fer construir l'edifici, l'industrial manlleuenc Martí Vilaseca. Es va salvar de la destrucció de 1936 gràcies al fet que va ser tapat per una capa de pintura.











Enllaç amb informació i descripció:

que diu:
Època: segle XVII-XVIII – inici XX
Descripció:
Casa plurifamiliar de planta baixa i dos pisos. Els portals centrals dels baixos són d'arc rebaixat amb dovelles i els laterals són rectangulars: el de la part dreta té la llinda decorada. Al primer pis, a la part central hi ha mosaic on s'hi representa Sant Martí que es troba a un pelegrí. A les parts laterals hi ha uns balcons que conserven uns portals antics de forma rectangular datats al segle XVIII. 
A la part superior hi ha sis finestres en arc de mig punt. La teulada és sosté a través de mènsules. que ressegueixen la part baixa del ràfec.
La façana és decorada amb esgrafiats que fan referència a temes marins, del camp i animals.
A la part posterior hi ha un ampli jardí.
Notícies històriques:
La casa presenta diverses etapes constructives, tal i com senyalen les dates de les llindes de finestres i portals (s.XVII, XVIII). A principis del segle XX s'encarregà la reforma a l'arquitecte Isidre Puig i Boada, i fou construïda per Josep Molas.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada