Seguidors

dimarts, 13 de novembre del 2018

FÀBRICA DE CA L'ESTAPÉ - CAN DURAN
Manlleu - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Molt recomanable enllaç amb detallada informació, descripció i fotos al blogg de l'Eloi Rubio Moral:

que diu:

Any de construcció: el 1840? (altres diuen el 1883)
Es va enderrocar el 1972 arran d’un incendi.
Descripció:
L’edifici tenia tres pisos. Tenia una estructura de fusta amb alguns pilars de maons. La façana estava feta de còdols de riu. No hi havia gaires obertures i les que hi havia eren petites. Totes les portes d’entrada tenien forma arrodonida excepte una de més gran dimensió que tenia forma rectangular. Tota la fàbrica estava envoltada per un mur.
D’aquest edifici caldria destacar la xemeneia de maons de 33 metres i l’edifici
de la turbina.
Història:
Aquesta fàbrica fou construïda per Antoni Alemany. Després va ser comprada per Estapè, Canut i Gràcia.Era una fàbrica tèxtil on es treballava el cotó.
L’any 1948 es va instal·lar una turbina Francis Benona que actualment encara esta en funcionament.
L’any 1972 la fàbrica es va incendiar i només van quedar dempeus algunes parts com: la xemeneia de maons, una part de la façana del carrer Sant Marti,  el mur que envoltava el complex i la turbina.

Imatge de ca l'Estapé l'any 1914 (Fons fotogràfic l'Abans)

Plànol on estava ubicat:Fotos:

Façana del carrer Sant Martí mig destruïda (Arxiu Valls)

Detall de l'indendi l'any 1971 (Arxiu Valls)


Altre enllaç amb informació

que diu:
De la fàbrica, cremada el 1971, no en queda quasi res. L'element més destacable és la xemeneia, de planta quadrada i maó vist, de 3 m. de costat 1 30 m. d'altura, amb un ornament a la part final. També en roman la turbina, instal-lada el 1948 i avui en funcionament, una Francis Benona de 2 rodets, disposició horitzontal i velocitat nominal de 189 rpm. El salt és ee 3,62 m. i la potència nominal és de 52 kw.
La fàbrica tèxtil de ca l'Estapé va deixar de funcionar quan va ser destruïda per un incendi  l'any 1971. Havia començat a funcionar a finals del segle XIX. El 1985 la turbina es va posar en funcionament de bell nou per fabricar electricitat per vendre concretament a Pysesa.
Actualment no té cap ús.

Altres enllaços amb informació:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada