Seguidors

diumenge, 11 de novembre del 2018

PONT GÒTIC DE MANLLEU o PONT DE CAN MOLAS
Manlleu - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb informació molt ben detallada:

que diu:
En un dels cincs arcs de mig punt que el suporten s’explica en un plafó: fou començat l’any 1401 i es va donar per acabat l’any 1460; l’any 1627 va caldre reconstruir-lo com a conseqüència d’un terratrèmol – del que no en trobem altra noticia - ; fou eixamplada la superfície transitable l’any 1908, i parcialment destruït a la guerra genocida 1936-1939, fou refet l’any 1941, amb tot el cerimonial propi del SEGON ANY TRIOMFAL DEL FRANQUISME; , l’any 1953, quan tot just s’acabaven les cartilles de racionament, les necessitats del tràfic rodat feien necessari eixamplar novament el pont.
En aquesta ocasió podem afegir a les nostres fotografies, un enllaç : 
http://www.osonatour.com/ruta-virtual-per-manlleu/pont-de-can-moles on podreu gaudir d’unes imatges en vídeo d’aquesta infraestructura que cal agrair al Comú de la vila, que la va fer realitat gràcies a l’activitat pro activa d’un nombre considerable de “procuradors, receptors i administradors de l’obra del Pont de Manlleu" nomenats pels caps de família del terme, que donaven comptes a la població en les assemblees que es feien a la plaça del Mercadal o del Comú.
La construcció va atorgar a Manlleu un clar protagonisme com a punt d'enllaç entre les poblacions d'una banda i l'altra del Ter a la comarca d'Osona. 
És molt interessant la dada que la reforma empresa per l'alcalde Pau Caballería, l’any 1908, feu guanyar volada al pont , com també succeí el 1941, després d'haver estat destruït durant la guerra civil. 
Als llarg dels segles, el pont – inicialment gòtic – ha passat dels 3 metres d'amplada del segle XV, als 8 metres a dia d’avui.

==========================================================

Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:
Època: segles XV-XVII
Descripció:
Pont format per cinc arcs de mig punt amb quatre finestres entre els arcs. Està construït amb còdols de riu de diferents mides, carreus de pedra tallats en les estructures sustentants.
Notícies històriques:
L'any 1396 s'inicià la construcció del pont, d'estil gòtic, que millorarà les comunicacions d'una banda a l'altra del Ter. Es construí gràcies als donatius i les aportacions dels particulars i es finalitzà als volts de 1460. El pont tenia a banda i banda parets d'un gruix de mig metre.
L'any 1627 s'hagué de tornar a construir a causa d'un terratrèmol que el destruí parcialment.
L'any 1908 s'eixamplà la seva superfície transitable i se substituïren les partes per una barana de ferro. Al 1939 el pont tornà a ser destruït a causa de la Guerra Civil. El 1941 es reconstrueix conservant l'estructura original, tornant a ser eixamplat l'any 1953.
 



Foto publicada a les xarxes:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada