Seguidors

dilluns, 26 de novembre del 2018

CASA LA REINA DE LES PAGESES
Manlleu - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa






Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XVII-XVIII
Descripció:
Casa unifamiliar que segueix clarament la tipologia de les cases dels segles XVI-XVIII. A la planta baixa les dependències dels serveis, amb una porta d'entrada semicircular amb dovelles de pedra (seguint la tradició gòtica). Al primer pis s'hi obren varies finestres amb balcó de senzilles baranes de ferro, que corresponen a les habitacions. Al pis superior hi ha una porxada que servia d'assecador.
Hi ha un pou d'ús comunitari datat el 1783 adossat a una de les façanes. Té forma de cavitat cilíndrica en sentit vertical, i fou construït a l'exterior de la casa amb còdols i morter, i material reaprofitat (pedres, peces de ceràmica...). Comunica amb un terrat del primer pis a través del qual s'accedeix al pou. La corriola i politja estan adossades a la paret de la casa.
 

Notícies històriques:
Amb la importància de la industrialització a Manlleu, durant el segle XIX i principis del XX, es van transformar la majoria de cases del poble. Aquesta casa és una de les poques que encara que sofrís modificacions en la distribució de les obertures o s'hagués ampliat en algun sector, no varià l'estructura general ni la decoració de la façana, essent un testimoni del tipus de cases que majoritàriament foren transformades.
Per construir la casa s'aprofità la muralla que cloïa Dalt Vila durant l'època medieval. Era prop d'una de les portes que s'obria al camí de torelló (Portal de Torelló). A la llinda d'un dels balcons apareix gravada la data 1692.
 

Altre enllaç amb informació:
Manlleu històric de Bernat Prat que diu:

Una de les cases més notables de la plaça porta per nom “Cala Reina de les Pageses” i era un fonda molt famosa amb una llinda del 1581. S’ha reformat no fa gaire per convertir-la en vivendes.

Altre informació trobada que ara mateix desconec l'enllaç i que diu:
Ès un dels edificis d'època moderna que ha conservat millor el seu caràcter genuí, malgrat que ha sofert diverses intervencions al llarg del temps.
El portal dovellat data de 1581 i a la cantonada hi ha una inscripcióde 1731. Són interessants el porxo superior amb una barana de fusta adornada i les baranes de forja. A la part posterior, el Tras lo Mur és un dels millors vestigis del clos emmurallat que tancava la vila i juntament amb el pou que té aparença de torre, un dels vestigis més fidels del Manlleu antic.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada