Seguidors

diumenge, 25 d’agost del 2019

COMUNIDOR DE L'ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DE RIUDEPERES
OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Un comunidor és un petit edifici amb funcions religioses que en la majoria dels casos es troba obert als quatre vents, situat prop de l’església, on s’aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades. La construcció dels comunidors és simètrica, sòlida i permanent. L'edifici té un gran arc obert a cada punt cardinal està fet de pedra amb teulada a quatre vessants. Dins d'aquests edificis tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir (és a dir, per conjurar amb oracions o fórmules exorcitzadores) les calamitats com tempestes, aiguats excessius i plagues. Són força comuns al pobles antics del Prepirineus i els Pirineus, normalment com a edificis adjacents a esglésies, ermites o capelles.








*****************************************************************

Església de Sant Martí de Riudeperes


Documentada el 1050, és un església d’una sola nau, de planta rectangular, construïda en dues etapes del romànic. Al segle XII es construí una portada al mur de ponent i un atri o pòrtic integrat a l’edifici. Els elements que cal destacar son el capitell i el fragment d’arquivolta de la portada del segle XII.


Originàriament tenia una única nau amb absis, i amb característiques de les dues etapes del romànic. Tant la nau com l’absis tenen coberta de doble vessant.
Les capelles laterals i al campanar de planta quadrada, cobert a quatre aigües amb teula vidriada, s’hi van afegir als segles XVI i XVII.











*****************************************************************


Enllaços amb informació:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada