Seguidors

dilluns, 26 d’agost del 2019

MOLÍ DE LA CALVARIA
SANT MARTÍ DE RIUDEPERES - CALLDETENES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

































La seva antiguitat es remunta al segle XI i està documentat des del segle XIV. A la llinda de l'entrada de la casa hi ha la inscripció: JHS MORT CALVARI ELS D'ASI RECORDI i l'any 1596.
El molí està reconstruït i al seu interior es pot visitar l'obrador i el museu del blat.



Al seu interior hi ha els dos rodets restaurats, l'aigua que surt fa rodar una mola per esmolar eines i antigament també feia funcionar una serradora.

Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segles XVI
Descripció:
Antic molí situat a la riba dreta del torrent de Sant Martí prop de l'església romànica del mateix nom. Es troba assentat damunt un talús. Consta de tres cossos, el més antic és de planta rectangular, cobert a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana de llevant que és gairebé cega i a la part esquerre s'hi adossa la bassa que feia moure les moles. Al nord s'hi adossa un cos cobert a una vessant, construït amb totxos i tàpia a la part baixa i un porxo amb barana catalana. A ponent s'hi annexiona un altre cos més estret que el principal i s'hi obre un portal amb la llinda de fusta i tres finestres. A l'angle SW, a baix de tot, hi ha una sortida d'aigua del carcabà i un cap al torrent. L'obertura és de pedra, dovelles distribuïdes formant arc de mig punt. 
Notícies històriques:
Antic molí situat a l'altra banda de la carretera de l'ampli casal de la Cavaria. La bassa era de forma rectangular, però als anys 50 del s. XX es va escapçar quan es va construir la carretera. L'obrador té dues moles amb tots els seus mecanismes aptes per funcionar. La seva història va lligada a la del mas del qual se'n tenen notícies des del s. XII, les notícies del molí que tenim més reculades en la històrica daten del s. XVI. La gent de la rodalia comenten que és el més antic de la comarca i l'únic que funciona.

Altre enllaç amb informació:
































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada