Seguidors

dimecres, 14 de juliol del 2021

ANTIC HOSPITAL i CAPELLA DE SANT ROC i SANT SEBASTIÀ

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





Capella de Sant Roch y S.Sebastiá








Rnt PERE PUJOLAR Pr
1 Rop DE CAXAS NATURAL DE
SANTA PAU MDCCLXXI.





Enllaços amb informació de l'antic hospital i la capella:


Època: segle XV – XVIII

Descripció:

Gràcies a un concili datat el 4 de juny de 1424 se sap de la necessitat de la vila de Santa Pau de construir un lloc per a refugi dels pobres. Aquest va ser l'origen de l'actual edifici conegut amb el nom d'hospital. Fou aixecat a finals del segle XV (l’hospital de pobres, segons sembla, fou edificat al 1557 per Ramon de Montcorb al costat de la capella de Sant Sebastià), però no disposa d'un estil determinat degut a moltes reformes posteriors. Actualment té la planta rectangular, amb dos cossos diferents separats per un petit túnel que servia per l'entrada dels carruatges i pel pas dels camperols vers els camps. L'interior ha estat totalment remodelat.
Actualment està dividit interiorment en dues parts, una propietat de l'Ajuntament i l'altre particular.

Capella de Sant Roc i Sant Sebastià 

L'antic hospital de Santa Pau va tenir una capella dedicada a Sant Roc i Sant Sebastià. A la llinda de la porta d'entrada hi ha una data: 1784, i la inscripció AVE MARIA, avui molt repicada, quasi il·legible. L'ajuntament avui hi guarda el carro que fa servir pels enterraments així com una part de l'arxiu municipal. El seu interior està molt deficient.
Part del darrera
Àrea circular de dos pisos. El superior no està cobert i presenta una barana molt decorada. L'inferior té el mateix tipus de barana però queda tallada per pilars que formen cinc arcs que li donen la forma circular. La part inferior està feta de pedres irregulars.
Consta de planta baixa i dos pisos. Als baixos hi ha l'entrada del porxo, amb dues portes i llinda gravada. A mà dreta, la llinda presenta la següent inscripció: "Capella de Sant Roc i Sant Sebastià". Els dos pisos tenen 4 finestres petites. A la teulada hi ha l'antic campanar, fet de pedra amb relleus, en molt mal estat de conservació.
Porta principal i llinda
Porta de pedra amb un graó bastant alt. Els bancals estan fets de tres grans pedres per banda. La llinda està gravada:
Rnt PERE PUJOLAR Pr
1 Rop DE CAXAS NATURAL DE
SANTA PAU MDCCLXXI.

Amb una creu patada al mig i altres símbols.
 

Notícies històriques:

Dels pocs documents que s'han trobat referents a l'antic hospital de la vila de Santa Pau destaca un concili datat el 4 de juny de 1424.

El concili es feu durant el temps del baró Galceran Ademar i pocs anys després dels grans terratrèmols que assolaren la nostra comarca. Els document insisteix en la necessitat d'un lloc per a refugi dels pobres. El signant, Arnau de Riera, ordena que es construeixi un hospital de nova planta, lluny de la Vila Vella i que s'hi recullin tots "els pobres de Crist". Aquest fou, sens dubte, l'origen de l'hospital de Santa Pau. Per finalitzar demana al senyor de Santa Pau i als "domus" que per a fer aquest hospital donessin facilitats, que podien ser recursos econòmics.

Però no se sap si la capella de Sant Sebastià i de Sant Roc és també de finals de segle XV o si la seva construcció és molt posterior.

*************************************************************************



 

 

 

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada