Seguidors

diumenge, 11 de juliol del 2021

 CASANOVA DEL FRANCÀS

SANT AGUSTÍ DE LLUÇANÈS - EL LLUÇANÈS - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/Enllaç amb informació:

Època: segle XX, any 1942

Autor: Arquitectes Ferrers

Descripció:

La Casanova del Francàs està situada dins el conjunt històric de Sant Agustí de Lluçanès, entre la masia del Francàs i l'església de Sant Agustí i al costat del Grau. Es troba als peus del serrat de la Barquera i a tocar de la carretera BP-4654.
Es tracta d'una casa de grans dimensions, formada per un volum principal de soterrani, planta baixa, primer pis i golfes sota teulada de quatre vents. Els murs de càrrega estan construïts amb maçoneria de pedra petita i presenten cantonades diferenciades amb pedra fosca. La pedra utilitzada provenia de la zona de Casacoberta i de la balma que es troba sobre la masia del Francàs.
La façana principal, orientada al nord i a la carretera, mostra una composició simètrica d'eix vertical, vertebrada a través d'una gran portalada d'arc de mig punt emmarcada amb pedra picada. A banda i banda de la porta hi ha dues finestres de grans dimensions, que, com la totalitat de les obertures de l'edifici estan emmarcades amb pedra picada. El primer pis presenta dos balcons a banda i banda i un balcó tancat que sobresurt de la façana, format per tres finestres geminades d'arc de mig punt i coronat per una teulada a una vessant. A les golfes hi trobem dues finestres a cada banda.
La façana oest presenta diverses obertures disposades irregularment entre les que destaca una finestra de forma ovalada. La façana est presenta una gran portalada d'arc rebaixat, a més d'un balcó i diverses finestres disposades irregularment. La façana sud està dominada per un cos annexat posteriorment, construït en diverses etapes i amb diferents tipus de maó i format per quatre grans arcades de mig punt que ocupen la planta baixa i el primer pis formant dues galeries, la de la planta baixa queda oberta i la del primer pis tancada, encara que té dues finestres a les dos arcades centrals. Les golfes d'aquesta façana també formen una galeria travessada per tres pilars que continuen la línia dels pilars de les arcades dels pisos inferiors. Degut al desnivell, aquesta façana presenta quatre pisos ja que el soterrani té sortida directa a l'exterior.
Annexat a la façana est trobem un cobert i a l'oest un altre petit cobert, dins el jardí que queda tancat per un mur de pedra. A uns metres de la casa des d'aquesta façana oest trobem un edifici de petites dimensions i dos pisos, construït amb pedra i arrebossat i amb teulada a dues vessants.

Observacions:

L'edifici que es troba a uns metres de la façana oest i just a sobre del Grau va ser cedit pel propietari de la Casanova del Francàs a l'Ajuntament de Sant Agustí de Lluçanès, que va estar ubicat en aquest edifici fins al trasllat a l'actual emplaçament, en el nucli de l'Alou.

Història:

L'edifici va ser construït entre els anys 1942 i 1944, encara que fins l'any 50 no s'adequa per a viure-hi. La casa va ser projectada pels arquitectes Ferrers de Vic i construïda per paletes de Perafita i un picapedrer de Folgueroles.

*************************************************************************

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada