Seguidors

dimarts, 13 de juliol de 2021

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DELS ARCS

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau juscafresa fetes el 4 d'abril de 2013.

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Al costat hi ha la Casa de Colònies Els Arcs.

*************************************************************

Enllaç amb informació:
El santuari de la Mare de Déu dels Arcs es troba 1 km a llevant de la vila de Santa Pau, al veïnat dels Arcs, en una vall afluent de capçalera del Ser, la del torrent dels Arcs, que davalla de Puigsallança, a la serra de Finestres.

Una primera església fou edificada entre el 866 i el 877 com a cel·la monàstica del monestir proper de Sant Julià del Mont, dedicada a Santa Maria, com es dedueix del document de Lluís el Tartamut (878), encara que el determinatiu dels Arcs és més tardà (1157). Esdevingué molt aviat (abans del 1118) església parroquial de Santa Pau, fins que els terratrèmols del 1428 enderrocaren el temple romànic i per aquest motiu la parroquialitat fou traslladada a la nova església que es construïa dins la vila. De tota manera, els barons de Santa Pau ordenaren de refer l’església i des d’aleshores constitueix un santuari marià, la Mare de Déu dels Arcs, molt venerat a la comarca.

De l’època romànica resten l’absis del segle XII o XIII, amb un bonic finestral, i alguns murs (el timpà, descobert fa uns 35 anys, amb un pantocràtor i els evangelistes esculpits, fou venut a un antiquari de Barcelona). La reconstrucció i les modificacions es feren al llarg dels segles i el frontispici, acabat el 1775, és coronat per un campanar d’espadanya. També són del segle XVIII el cambril i la casa hostatgeria. El 1936 hom destruí un magnífic retaule de gust plateresc, el tron i la imatge de la Mare de Déu (antiga talla de fusta), reproduïda després de la guerra, i una majestat romànica del segle XII. La confraria tenia ja al segle XVII més de 2 000 membres, i era famós el romiatge del mes de maig, on acudien les parròquies de Mieres i el Torn a més de totes les de la baronia. El santuari fou restaurat l’any 2000 i s’hi celebra un aplec al setembre.

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=123&consulta=MCU0KzE3MTg0OCU=&codi=10847

Època: segle XVI-XVII-XVIII

Descripció:

Quatre edificis organitzats entorn d'un pati cobert. El pati té tres accessos a través de pòrtics d'arc de mig punt. És a destacar la porta dovellada amb la data de 1567.
Les successives fases de construcció han quedat marcades a l'edifici mitjançant nombroses inscripcions de dates a les portes i finestres, que van des del segle XVI al XVIII. També hi ha afegits de tipus ornamentals del segle XIX.

Notícies històriques:

Tant els grans pontífex com les jerarquies de l'església sempre havien afavorit el Santuari. Juli III (1553) va concedir-li indulgències per a la reconstrucció de l'església. També van concedir-li indulgències Urbà VIII (1644), Innocenci X (1652) i Pius VII (1802).
Hi ha un manuscrit de l'arxiu que és un dels llibres sacramentals més antics d'Europa. Començat al segle XIV, acabà a principis del XV, quan normalment aquest tipus d'inscripcions parroquials són del segle XVI.

Jaciment: En torn de l'església dels Arcs en diverses ocasions s'han realitzat descobertes de ceràmica romana que indicarien l'existència d'un hàbitat de tipologia incerta en aquesta àrea. Les primeres troballes foren fetes pel Dr. Oliva, qui va poder recollir alguns fragments de ceràmica en un camí que mena als camps d'esports de la casa de colònies del Bisbat de Girona que es troba prop de l'església. Posteriorment, quan es varen fer reformes a l'interior del temple, sembla ser que aparegueren nous materials, del mateix tipus que els anteriors, i en una data incerta, encara, es va poder trobar un fragment de teula romana a la part posterior del temple.

Totes aquestes notícies semblen confirmar la localització d'un establiment d'època romana, la cronologia i tipologia del qual resten pendents de terminar.

 Altre enllaç amb informació:

https://www.monestirs.cat/monst/garrot/gt14arcs.htm

Santa Maria dels Arcs
Interior de l'església
Fotografia de Josep Salvani (1920)
Biblioteca de Catalunya

El retaule major, perdut el 1936.
Fotografia publicada a Historia y tradición del Santuario de Nuestra Señora dels Arcs, 1950

Goig de Santa Maria dels Ars
Col·leció particular

Pica baptismal amb un relleu de l'Arbre de la Vida, mañmesa el 1936.
Fotografia publicada a Historia y tradición del Santuario de Nuestra Señora dels Arcs, 1950
*************************************************************
Altres enllaços amb informació:*************************************************************
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada