Seguidors

dimecres, 15 de juny del 2022

ERMITA DE SANTA EUGÈNIA

AVINYONET DE PUIGVENTÓS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Hom suposa que ja existia una ermita amb aquesta advocació al segle XII o XIII, com ho proven restes de relleus decoratius i l’absis, d’època romànica. No obstant, les primeres notícies no arriben fins l’any 1338, en ocasió d’una visita pastoral. Sembla que la capella primitiva s’esfondrà a causa dels terratrèmols de 1427 i 1428. L’any 1454 tot just s’autoritzaren indulgències als feligresos que contribuïssin a la seva reconstrucció. L’any 1663 s’hi beneí una campana. A finals del segle XX fou restaurada per la Diputació de Girona, i el Patronat de Santa Eugènia ha recuperat l’aplec que tradicionalment se celebra el dilluns de Pasqua i l’aplec del dia de Sant Esteve.

Dins l’ermita hi havia un retaule dedicat a Santa Eugènia (desaparegut el 1936), la imatge de la qual el bisbe va obligar a repintar, perquè segons ell era “indecentíssima” i movia a la “lascívia”.

****************************************************

Enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=30&consulta=MCU0KzE3MDEyMyU=&codi=16772

Petita església situada al veïnat de Santa Eugènia, a dos quilòmetres del poble. És un temple d'una nau amb volta apuntada i absis semicircular a llevant. A la façana de ponent hi ha una petita porta d'arc de mig punt adovellada que presenta incisa la data 1852. Més amunt hi ha un petit òcul, i en la part superior un campanar de cadireta d'un sol arc. L'absis és la part més antiga i conserva visible a l'exterior el seu aparell romànic de carreus mitjans i escuadrats sense cura que es podria datar a mitjan segle XI. Al centre hi té una finestra de doble esqueixada i arcs de punt rodó amb coberta de quart d'esfera; i es comunica amb la nau amb arc triomfal. La nau possiblement fou reformada als segles XVII - XVIII, conserva, però, fragments de murs romànics. És coberta per una volta lleugerament apuntada. L'extrem occidental de la nau, amb el frontis, és de mitjan del segle XIX.

La primera notícia que es coneix és de l'any 1338 en motiu d'una visita pastoral, i s'explica que l'església està sense rendes i s'informa al bisbe que de les possessions se n'havien apoderat els hospitalers de la comanda d'Avinyonet.El culte s'hi mantingué i el mobiliari augmentà al segle XVIII. De l'any 1734 hi ha noticia de l'existència d'un retaule amb escenes de la vida i martiri de Santa Eugènia que desaparegué l'any 1936.L'església estava molt abandonada i els Amics d'Avinyonet en van promoure la recuperació. Actualment s'hi torna a celebrar l'aplec del dilluns de Pasqua.

****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.avinyonetdepuigventos.cat/index.php/poble/llocs/ermita-de-santa-eugenia

https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-santa-eugenia-avinyonet-de-puigventos-alt-emporda/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/296_SEugeniaAPuigventos/SEugeniaAPuigventos.htm

http://www.artmedieval.net/castella/Santa%20Eugenia%20Avinyonet.htm

   ****************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada