Seguidors

dijous, 16 de juny del 2022

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE GALLECS

MOLLET DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 















************************************************************















************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XII

Descripció:

Església romànica bastida entre els segles XII i XIV. Durant les obres de restauració dels anys 1965-1969 s'hi van localitzar al subsòl vàries sitges d'època romana i les restes d'un paviment d'opus testaceum corresponent a un antic temple paleocristià datat als segles V-VI.
L'edifici actual és un temple d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada, situat sobre un podi elevat on també se situa el cementiri. És de planta de creu llatina amb absis quadrat orientat a llevant, que disposa d'una finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt situat al centre. Els braços del transsepte s'obren a la nau mitjançant arcs torals apuntats i tallats per l'arc triomfal que els separa de l'absis. Als extrems de cada transsepte hi ha una finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt. Adossada al transsepte septentrional hi ha la sagristia, que disposa d'un campanar d'espadanya doble situat entre la nau i l'absis.
La façana és de composició senzilla amb un gran portal d'entrada d'arc de mig punt fet amb dovelles que combinen dos colors amb un guardapols fet de petits carreus que també combinen diferents colors. Sobre el portal s'hi obre una simple finestra geminada d'arc de mig punt amb mainell.
Abans de la restauració dels anys 60 del segle XX hi havia hagut una rectoria adossada a la façana de migdia i un cementiri amb nínxols al costat de tramuntana del pati davanter.

Notícies històriques:

L'indret de Gallecs es troba documentat per primera vegada en l'acta de consagració de l'església de Parets l'any 904 però no serà fins l'any 1007 quan s'hi esmenta per primera vegada l'església. Es tracta d'un document de permuta entre el rector de Gallecs i el bisbe i els canonges de la seu de Barcelona. Al segle XI apareix com a parròquia però sense capellà fix, fins al segle XV. Al 1499 es converteix en sufragaria de Sant Genís de Plegamans mantenint-se com a tal fins al segle XVIII quant va tornar a tenir rector propi. Finalment al segle XIX fou annexionada a Sant Vicenç de Mollet.




************************************************************

Altres enllaços amb informació:


************************************************************












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada