Seguidors

divendres, 22 de juliol del 2022

CASTELL DE RAVÓS DEL TERRI

RAVÓS DEL TERRI - CORNELLÀ DEL TERRI - EL PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Ravós del Terri es un poble del municipi de Cornellà del Terri (Pla de l’Estany), dins l’antic terme de Sant Andreu del Terri. És situat a la dreta del Terri, aigua amunt de Sant Andreu.

Cornellà del Terri és una vila esmentada des del segle X i centrada al segle XI pel castell de Cornellà, possessió de Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona. Va ser infeudat a Guillem de Cornellà i incorporat a la corona al segle XIV.
















*****************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Gran casal amb torres rodones als angles i merlets, convertit posteriorment en masia. És un edifici de planta quadrangular amb un interessant pati interior, que integra en el seu perímetre l'església parroquial de Sant Cugat. Conserva bona part de l'estructura de la façana de llevant i de migdia amb dues torres de planta circular, en una d'elles encara es conserva la coberta. Les parets són de maçoneria que és arrebossada a les façanes i les cobertes són amb teula àrab a vàries vessants. A la part superior de la façana de llevant es conserven restes de merlets. L'accés principal és situat a la façana de migdia, és un gran portal amb llinda de dovelles tallades en regràs. 

Església de Sant Cugat

L'església de Sant Cugat es troba inclosa dins del recinte del castell de Ravós del qual en va ser la capella, formant part del tancament del clos per la banda de ponent. És un edifici d'un sola nau i absis semicircular amb bandes i arquets llombards. Al costat esquerra de la nau hi ha una capella del segle XVIII que va servir d'accés al temple durant molts anys. La construcció de la sagristia és moderna. L'interior del temple presenta una volta de canó lleugerament apuntada amb quatre arcs torals fets amb carreus. Les parets interiors de la nau són rematades amb una senzilla cornisa de pedra amb motius ornamentals i figuratius. La façana sosté el campanar de planta quadrada i coberta piramidal. A la volta del presbiteri es conserven unes pintures romàniques de l'anomenat Mestre de Ravós del segle XIII que representen el Pantocràtor i els quatre evangelistes amb els símbols del sol, la lluna i dos àngels.
Es conserva el forrellat de ferro forjat de la porta de l'església antiga. La fusta és de xiprer, el pany es veu apedaçat i clavat diverses vegades. El forrellat, molt senzill, no té més ornamentació que les tres incisions d'una de les anelles que el subjecta al batent.

Notícies històriques:

Castell palau. Documentat el 1116. Castell de l'ardiaca.
Fou construït durant els segles XII-XIII i, segons Riquer i Monreal, formava part de la línia defensiva situada al nord de Girona, que a més era completada pels castells de Medinyà i Sant Julià de Ramis.
Durant molt temps fou de senyoria eclesiàstica, que el 1359 era propietària de pràcticament tot el poble. Més tard amb la desamortització, el segle XIX el castell esdevé casa de pagès.

Església de Sant Cugat

Originàriament havia estat capella del Castell de Ravós, que en bona part encara es conserva al seu costat. Les pintures murals del presbiteri que han estat restaurades daten del segle XIII. El seu autor hauria estat un artista itinerant conegut amb el sobrenom de Mestre de Ravós.
A la nau hi havia una trona esculturada que es destruí amb la Guerra Civil i posteriorment fou burdament reconstruïda.
Aquest nucli era esmentat amb la forma llatina "rogationibus" des de 1144 i l'església i el castell eren propietat del Capitol de Girona i s'hi anava en peregrinació a fer-hi les seves rogatives en temps de calamitats.

*****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/patrim-plaestany/patrim-plaestany-cornella/patrim-plaestany-cornella-tavos-castell

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/castell-de-ravos-del-terri-cornella-del-terri

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/01/castell-de-ravos-cornella-del-terri-pla.html

https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-ravos-pla-de-lestany/

https://castellsifortificacions.cat/castell/castell-de-ravos-del-terri/

https://turisme.plaestany.cat/item-turistic/castell-de-ravos-del-terri/

*****************************************************








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada