Seguidors

dilluns, 11 de juliol del 2022

MENHIR VIDAL

CAPMANY - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Es tracta d’un menhir de granit, no confirmat, mig tombat cap al nord, amb forma ovalada.

Hi trobarem 4 signes gravats a la part superior convex de la pedra, 1 antropomorf simple en forma de creu llatina, 1 cercle, 1 doble cercle i 1 semicercle.





*********************************************************
Al catàleg de béns protegit diu: 

Tipus d’element: Megàlit (menhir)

Estil / període: Neolític Mig-Recent / 3500-2500 aC

Descripció: No es tracta de cap menhir, sinó d’un bloc erràtic de granit que va ser donat a conèixer per Lluís Marià Vidal l’any 1914, i va ser estudiat per diversos il·lustres de l’època. El monument no va ser retrobat fins passats 92 anys de la seva primera publicació, malgrat l’execució de diverses prospeccions que no van tenir èxit. Així doncs, no va ser fins l’any 2008 quan va ser retrobat causalment, de manera que encara té pendent una anàlisi arqueològica exhaustiva. El bloc amida 1,40 metres d’altura, 1,20 d’ample i 0,60 de gruix. Es diferencia de la resta de menhirs de la zona per la seva forma. Destaquen els seus quatre signes insculpits sobre l’extrem convex del megàlit, signes que semblen ser lletres de l’epigrafia ibèrica. El motiu central és un antropomorf en forma de creu llatina amb el final de les aspes amb una cassoleta. L’acompanya un cercle simple a ponent i un cercle doble en forma de vuit a llevant, signe que sembla un afegitó d’època moderna a un cercle original, segurament per marca aquesta pedra i fer-la servir com a límit territorial. Vora el cercle de ponent hi ha un semicercle en forma de ferradura. El signe cruciforme sembla resseguit modernament, perquè el seu solc és força més profund i té les cassoletes dels extrems lleugerament deformades, com si volguessin aproximar-lo a una creu barrada. Aquests signes insculpits podrien ser contemporanis als de la Pedra dels Sacrificis, localitzat a poc més de mig kilòmetre de distància.



*********************************************************
Altre enllaç amb informació:

Es tracta d'un bloc erràtic que Lluís Marià Vidal, l'any 1914 quan el donà a conèixer, va anomenar menhir; tot i que ja va percebre diferències amb els altres que havia vist. Va interpretar els signes insculpits com lletres de l'epigrafia ibèrica.
Uns anys més tard, va convidar Manuel Cazurro, Máximo San Miguel de la Cámara i Pere Bosch-Gimpera a fer-ne un estudi a partir d'una reproducció de guix que ell mateix havia fet.
Posteriorment, Pere Bosch Gimpera i Josep Colominas (1931) publicaren un estudi on definien els gravats com a propis del tipus esquemàtic de l'art rupestre. No queda clar que haguessin vist el menhir.
Ningú més l'havia vist, tot i que s'havia buscat repetidament, fins que Albert Aparicio Cáceres, de Capmany, va identificar els gravats en una publicació (Tarrús, 2002) com els de la pedra amb inscultures que havia trobat casualment temps enrere.
Aquest bloc granític de forma ovalada fa 1,21 metres d'alçada per 1,75 metres d'amplada i 1,2 metres de gruix a la base i un perímetre a 50 cm d'alçada de 3,4 metres. Es caracteritza per les inscultures que es troben a la part superior, sobre l'extrem convex de la pedra. En total, hi ha quatre signes gravats. El motiu central és un antropomorf simple en forma de creu llatina amb el final de les aspes potençades amb una cassoleta. L'acompanya un cercle simple a ponent i un doble cercle en forma de vuit a llevant i un semicercle en forma de ferradura. Segons Tarrús (2008) la part superior triangular del signe en forma de vuit sembla un afegitó d'època moderna a un cercle original i el signe cruciforme sembla resseguit modernament, perquè el seu solc és més profund i té les cassoletes dels extrems lleugerament deformades.
La seva cronologia es podria assimilar a la de la Pedra dels sacrificis, per semblança i proximitat, entre eneolític mitjà i el calcolític.
El seu estat de conservació és bo, tot i tenir algunes escletxes a la base.

*********************************************************

Altre enllaç amb informació:

http://geseart.blogspot.com/2008/03/el-menhir-vidal-retrobat-capmany-alt.html

*********************************************************


 

 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada