Seguidors

dilluns, 11 de juliol del 2022

PEDRA OSCIL·LANT DE ROCAMALA

CAPMANY - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




És un bloc oscil·lant de granit, que descansa sobre un suport de la mateixa roca, causat per una erosió selectiva del granit, provocant un lleuger moviment apreciable en dies de forta tramuntana o fent pressió en el lloc adequat.















***********************************************************
Al catàleg de béns protegits diu:

Roca de dimensions importants situada al damunt d’una altra encara molt més gran que li fa de peanya. La roca superior únicament es troba sostinguda per la gravetat, de manera que es troba oscil·lant. Per evitar el seu moviment s’ha col·locat unes petites pedres entre les dues roques que li donen estabilitat. A l’entorn d’aquesta curiosa estructura natural hi ha altres grans roques del mateix material escampades enmig dels erms i acompanyades per la cobertura forestal. Als peus de la gran roca que aguanta la pedra oscil·lant hi ha un cartell indicatiu amb el nom de l’element.

Altres enllaços amb informació:

https://www.hotelenlajonquera.com/ca/una-visita-a-les-pedres-oscil%C2%B7lants-de-capmany/

A primera vista sembla que fossin dues roques col·locades una sobre l’altra en perfecte equilibri; no obstant això quan s’observa amb detall es pot notar que es tracta d’una sola roca.

Igual que les altres roques oscil·lants, aquesta roca va ser tallada per l’erosió de l’aigua i vent a la qual ha estat exposada durant milions d’anys.

https://www.digitalnatura.org/details.php?image_id=12854

https://www.digitalnatura.org/details.php?image_id=12853




***********************************************************























***********************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada