Seguidors

diumenge, 27 de maig del 2018

CAN GELI 
Vilamacolum - l'Alt Empordà


Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Al fer aquesta publicació vull agrair a la senyora Núria Geli Anglada i al senyor Joan Vilà Colls la seva col·laboració per poder fer fotos i alhora escoltar la història d'aquesta imponent casa que va ser propietat de l'escriptora Maria Àngels Anglada i d'Abadal  (Vic9 de març de 1930 – Figueres23 d'abril de 1999i on va escriure bona part de les seves obres, entre elles Les Closes-Editorial l'Avenç on parla d'un fet luctuós a la casa,es va culpar injustament a un familiar -Dolors Canals - i va estar empresonada a Figueres. Tinc demanat el llibre i posteriorment posaré detalls.
Aquesta novel·la va estar guardonada amb el premi Josep Pla el 1978 ambientada a l'Empordà del segle XIX.
Síntesi: Les Closes és una finca de l’Empordà on el propietari, un terratinent de filiació republicana,  ha estat assassinat i la seva dona acusada i empresonada, per bé que finalment absolta. Cent anys després, la seva besnéta reconstrueix la història d’aquesta “ombra darrere un nom” que és Dolors Canals a partir de diversos recursos: cartes, documents, entrevistes… teixint una teranyina literària ambientada en els anys de la revolució del 1868.




Can Geli de Vilamacolum, origen de la història que la Maria Àngels Anglada va novel·lar a "Les closes". Arxiu familiar Geli-Anglada.

Enllaços sobre Maria Àngels Anglada i d’Abadal.






Inicials de Francesc Geli i Batlle.









A l'interior de la casa hi ha una capella-oratori dedicada a la Mare de Déu de Gràcia.





















Forn per fer pa.

Antiga cuina de carbó.


Vistes desde la torre de la casa.


Maria Àngels Anglada el dia del seu casament amb Jordi Geli el 10 de maig de 1954.

Amb Josep Tarradellas el dia del lliurament del premi Josep Pla per l'obre Les Closes el 6 gener 1979.

Maria Angels Anglada i d'Abadal-«Les Closes» Vilamacolum. Amb les dues nétes grans. Estiu de 1992.
Maria Àngels Anglada i la seva passió per la música. Arxiu familiar Geli-Anglada.

Maria Àngels Anglada i Jacques Stroumsa, violinista supervivent del camp d'Auschwitz. Foto d'arxiu.

Tomba de Maria Àngels Anglada i d'Abadal al cementiri de Vilamacolum.




Enllaç amb informació i descripció de la casa:

que diu:
Descripció:
Can Geli és un gran casal que es troba situat a davant de l'Ajuntament, al centre del poble. La seva planta és rectangular i coberta a quatre vessants. La façana principal presenta, a la planta baixa, cinc portes: la central és d'arc escarser i , a banda i banda, disposades simètricament, hi ha dues d'arc deprimit convex i dues d'arc de mig punt, modificades. Al primer pis hi ha un balcó amb tres obertures i dos balcons sense volada a banda i banda, i el segons pis és ocupat per un balcó a l'obertura central, dos balcons ampitadors a l'esquerra i dues finestres allindades a la dreta. A la façana lateral dreta hi ha tres pisos d'arcs de mig punt, en la seva major part tapiats o modificats. Cal remarcar l'interès que oferixen les sales interiors d'aquest casal, decorades amb motius romànics i modernistes. Hi ha una capella-oratori dedicada a la Mare de Déu de Gràcia, d'inspiració clàssica, amb coberta de canó amb llunetes. El conjunt es completa amb un jardí. 

Notícies històriques:

Can Geli és una casa pairal que té el seu origen probablement en el segle XVI. L'edifici actual és producte de la reconstrucció efectuada l'any 1875 sobre les restes del mas anterior, de dimensions més reduïdes. La propietària, M. Àngels Anglada, autora de diversos llibres, alguns d'ells en col.laboració amb el seu espòs, l'historiador Jordi Geli, va inspirar-se en aquest casal i en diversa documentació conservada sobre fets esdevinguts durant la segona meitat del segle XIX per a la seva novel·la Les Closes.

Altres enllaços amb informació:































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada