Seguidors

dimecres, 30 de maig del 2018

PONT VELL
Castelló d'Empúries - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





8 d'octubre de 1421 un gran aiguat deixa el pont gairabé en ruïna.
2 de febrer de 1428 terratrèmol a Catalunya. A la vila moren sis persones i el pont queda malmès.

Segle XIII, inici de la construcció de l pont en temps del comte d'Empúries Ponç Hug IV (1277-1313) amb aportacions de la Universitat i de particulars de la vila, essent promotora de l'obra la família Meler de Castelló d'Empúries.
25 d'abril de 1279, referència documental històrica més antiga del pont, d'estil romànic.

1442-1444-1446 aiguats que provoquen el desplaçament de dos arcs i ruptura de l'arc major.

1790, el viatger Francisco Zamora descriu en el Diario de los viajes hechos en Cataluña, el mal estat del pont i ja amb els set ulls actuals.
1851, reparació del pont.

3,4 i 5 de novembre de 1874, durant el "Foc de Castelló", enfrontament en el pont de les tropes liberals i les carlines del Francesc Savalls i Massot.

Francesc Savalls i Massot

Febrer de 1939, al fina lde la Guerra Civil, intent de dinamitar el pont.










Elogi al pont de set arcades desiguals
Pont Vell de set arcades,
bastit amb set anyades,
cada anyada, una arcadasobre el riu.
Anys d'abundor de Déu, anys de misèria,
marcats damunt l'artéria del riu.
Pont Vell, serves records, tristos i alegres;
han desvingut les pedres totes negres .
I ja sols un ramat, de tant en tant,
damunt del teu llom passa,polsejant.
Mes tu encara somrius amb indulgència
al pont nou, que et fa la competència.
Pont Vell, ets com una carcassa amb set costelles
i, al clar de les estrelles,
tens aire de castell.

Carles Fages de Climent


El Pont Vell sobre la Muga es trova vora l'antic barri de Sant Marc, conegut així per l'existència d'una capella que feia honor a aquest sant, avui desapareguda. Originariament es coneixia per Pont Major o Pont Nou, en substitució d'un altre de més antic. L'any 1279 els consols de la vila adquiriren pedres de l'obra del Pont Nou per a reparar un dels portals de la vila. L'estructura ha estat modificada en nombroses ocasions a causa dels aiguats i les guerres (sobretot entre els segles XVI i XVIII, quan es bastiren de nou diverses arcades), però encara conserva part de la primitiva fàbrica, visible al cinqué arc, amb els corresponents esperons i trencaaigües.

Enllaç amb informació i descripció:

que diu:
Època: segle XIV

Descripció:
Situat a ponent del recinte emmurallat, en l'antic barri de Sant Marc, donant entrada al camí vell de Figueres i al del Baix Empordà, sobre el curs de la Muga.

Es tracta d'un ampli pont bastit amb pedra i maons, format per set arcades o ulls de diferent tipologia i mides: tres arcs de mig punt al centre de l'estructura, un arc apuntat a la banda nord-est i tres més de carpanells al sector sud-oest. Els pilars que els sustenten estan reforçats amb sis tallamars de secció triangular, bastits amb carreus ben escairats, que alhora també actuen de contraforts. Dels set arcs conservats només un dels de mig punt està construït en pedra. La resta són de maons, fruit de les reformes posteriors que ha anat patint l'estructura. La part superior del pont, és a dir, la barana està bastida amb maons i rehabilitada durant l'última intervenció.
 
Notícies històriques:
Tot i que les primeres referències que tenim del pont són de finals del segle XIII (any 1296), es creu que fou construït en època del comte Pere I d'Empúries (1325-1341).

Al segle XV tenim notícia que el pont hagué de ser restaurat després del gran aiguat de l'any 1421 ("...derocà tot lo pont nou de Castelló...", diu un notari de l'època) que el va deixar molt malmès.

Una altra notícia del segle XVI, concretament de l'any 1536, parla de la necessitat d'arranjar-lo: "...s'ha d'adobar perquè no s'hi pot passar...", acordant-se que "... sia fet un pont nou de fusta ab terra de bigas..."

Altres enllaços amb informació:




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada