Seguidors

diumenge, 29 de gener del 2023

DOLMEN DE CAN GOL I

LA ROCA DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

El dolmen es troba dins d'una finca privada i voldria agrair les facilitats donades per poder fer les fotos, moltes gràcies.














Vaig estar acompanyat per el pastor alemàn de la finca anomenat "Gos".

*************************************************************
Enllaç amb informació:
h

Descripció:

Es tracta del monument megalític més gran i complex del conjunt de la Ruta Prehistòrica. Està format per diverses lloses de granit que conformen un llarg corredor de 8 m per 1,35 m d'amplada, on la cambra no s'hi diferencia, aquesta és precisament la característica d'aquest tipus de construcció anomenades "galeries catalanes". Conserva la llosa de capçalera però no així les de la coberta. L'entrada es troba orientada al sud. A l'exterior es conserva part del túmul, de planta circular i 14 metres de diàmetre. Per a la construcció d'aquest megàlit, de dimensions destacades a Catalunya, es requeria certes nocions arquitectòniques ja que calia sostenir i assegurar la perdurabilitat de la tomba. Per aconseguir-ho idearen cobrir-la amb un túmul (talment un turonet fet amb pedres i terra), sostingut en el seu perímetre per un conjunt de pedres clavades de forma vertical, a mode de paret de contenció.

Història:

Aquesta construcció correspon a un sepulcre col·lectiu d'època prehistòrica, concretament al període neolític final o calcolític (datat aproximadament entre el 3500 i el 2250 aC). És un dels monuments megalítics d'aquesta tipologia més grans i destacats de Catalunya. La seva singularitat rau també en el fet que, de la seva tipologia, és el que es troba més al sud. Per trobar monuments com aquest cal anar a la zona de l'Empordà on hi destaca la Cova d'en Daina (Romanyà de la Selva) o a les terres de Ponent amb la Torre dels Moros de Llanera (Llobera). Va ser descobert l'any 1946 per l'equip del Museu de Granollers, encapçalat per J. Estrada. Un any després es procedia a l'excavació dirigida per A. Panyella, van documentar la presència de diversos materials arqueològics, entre els que destaquen dues puntes de fletxa, sis petites fulles-lasques de sílex, gran quantitat de petits fragments d'uns 12 vasos, olletes, un fragment de ceràmica campaniforme entre altres. També en destaca un fragment de ganivet de sílex, una corona de molar humà i una dena triangular de collar de pedra.

*************************************************************

Altres enllaços amb informacíó:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/2029

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/04/dolmen-de-can-gol-i-valles-occidental.html

http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?Escollit=Dolmen+de+Can+Gol+I&x=5&y=8

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasb/08181001.html

https://larocaturisme.cat/la-roca-prehistorica/

*************************************************************



 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada