Seguidors

dilluns, 9 de gener del 2023

MONUMENT DEL PI DE LES TRES BRANQUES 

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

El pi va patir desperfectes quan li van mutilar un dels seus troncs, cosa dels feixistes que odien qualsevol cosa relacionada amb Catalunya.










*************************************************************
Enllaç amb informació:

Descripció:

Monument commemoratiu situat a la banda sud-est de l’ermita de la Mare de Déu de la Damunt, als plans de la Damunt. Està format per un total de cinc lloses de pedra de forma irregular, ancorades al sòl i disposades en filera al voltant del plançó del Pi de les Tres Branques. La llosa principal, de majors dimensions que la resta, està decorada amb un medalló emblanquinat amb el bust de Jacint Verdaguer (actualment ja no hi és). A la part superior hi ha gravada la inscripció “LO PI DE LES TRES BRANQUES”, mentre que a la part inferior hi ha gravats dos versos del poema homònim escrit per Jacint Verdaguer l’any 1887: “PREGUEM QUE SIA AQUEIX PI / L’ARBRE SAGRAT DE LA PÀTRIA / VERDAGUER”. La resta de lloses, de mida més petit, estan gravades amb els noms de quatre dels cims més emblemàtics de Catalunya: Canigó, Puigmal, Pedra Forca i la Pica d’Estats. A la part posterior de la llosa principal hi ha gravat el nom de l’autor de la composició, Evarist Dodas, i l’any 2011.

Història:

Aquest monument fa referència al Pi de les Tres Branques, símbol de la unitat dels Països Catalans. L’any 1887, Jacint Verdaguer va escriure el poema homònim després de recorre el Berguedà, elevant l’exemplar a la categoria d’arbre sagrat de la pàtria catalana. Els propietaris del famós arbre van cedir-lo a la Unió Catalanista, i a partir de l’any 1902 (any de la mort de Verdaguer), l’arbre va ser motiu de veneració patriòtica. El plançó de Folgueroles, procedent de l’arbre originari situat a la població de Castellar del Riu, fou plantat l’any 2014 per iniciativa de l’ANC d’ambdós municipis.

*************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.folgueroles.com/cat/pitresbranques.php

https://www.elter.net/noticia/16964/malmeten-les-branques-del-pi-les-tres-branques-folgueroles-

https://www.racocatala.cat/noticia/34651/mutilen-pi-tres-branques-folgueroles

https://www.ccma.cat/324/uns-desconeguts-mutilen-el-pi-de-les-tres-branques-de-folgueroles/noticia/2489053/

https://www.naciodigital.cat/bergueda/noticia/846/folgueroles-reparara-pi-tres-branques-trasplantara-altre-bergueda

***************************************************************










***************************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada