Seguidors

divendres, 2 de febrer del 2024

CREU DE TERME DE CARDEDEU

CARDEDEU - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Cànem

Colle Sta AS M dient un pare nostre i Ave Maria es guanya 40 dies de perdó any 1679

Escut de Cardedeu

Crist




Verge


**************************************************
A l'annex llocs singulars i a l'enllaç https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/28579 diu:

Època: segle XVII – any 1679 datat a la base

Descripció:

Creu de terme situada abans a l'entrada de la població, venint de Granollers, un cop passat el pont de la via. Quan s'erigí assenyalava el començament del terme de Vilalba, que llavors formava municipi propi. La creu descansava damunt d'una escalinata circular de tres grades de pedra granítica. A la base circular de la creu amb tres graons i sòcol quadrangular, hi ha l'escut de Cardedeu en forma de cairó i rombe. En un altre inscripció convidant al caminant a fer penitència "Colles Sta AS M. dient un pare nostre i Ave Maria es guanya 40 dies de perdó. Any 1679" Una part del sòcol és llis i a l'altre hi ha en relleu una deixuplina que recorda la Passió del senyor. A un costat té la imatge de Crist i a l'altre la de la Verge i descansa damunt una columna salomònica.

Notícies històriques:

Fou erigida l'any 1679 essent rector de la parròquia el doctor Esteve Escariu (degà del Vallès). Ell mateix feu bastir també la capelleta del Sant Crist a l'entrada del carrer hospital el 1699. Els primers dies de la Guerra Civil, la creu fou arrencada del capitell i trencada en bocins (21 de juliol de 1936). Aquests, conservats per Romà Julià i Bonet, van tornar a ser reconstruïts pel picapedrer Josep Sabatés i, la creu va ser beneïda de nou el 29 de gener de 1941.

L’any 1969 la creu ja es trobava amb el capitell fragmentat i el fust descentrat. Un camió l’envestí i va trencar la columna en quatre parts, però es va poder reconstruir i es traslladà al mig de la plaça el 1971. L'any 2017 va patir greus desperfectes quan uns joves practicaven parkour. Les restes van ser dipositades al Museu Arxiu Tomàs Balvey i el 2018 va ser instal·lada una rèplica de l'original en el seu lloc.

Tomàs Balvey, en les seves notes al Dietari de 1895, creu que en enderrocar-se les muralles, suposadament a finals del segle XVII, i en acabat d’edificar-se el carrer Riera, el terme de la vila s’estendria cap a ponent, i que marcaria el límit de Santa Maria. En aquest coll és on es col·locaria la creu de pedra actual, lloc on havia estat situada la forca del jurisdiccional. Segurament aquesta creu es va substituir una altre de més modesta.

El 1896 l’Ajuntament, a instàncies d’un foraster, estava disposat a incloure el pressupost de l’any següent 500 pessetes per fer un reixat de ferro per preservar-la (segons noticia de Tomàs Balvey Dietari 1896).

Segon mossèn Esteve Escariu que era rector de la Parròquia de Santa Maria de Cardedeu i degà del Vallès. Essent rector de la Vila, va manar fer reformes a l’església parroquial i construir la capella de Sant Crist al carrer Hospital.

Balvey apuntà la possibilitat que part de la construcció de la creu fos pagada pels feligresos que cultivaven cànem, raó per la qual hi hauria un manat de cànem esculpit a la base. El cànem, però, podria també representar una deixuplina, com a atribut de la passió de Crist.







**************************************************
Altres enllaços amb informació:



**************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada