Seguidors

dimarts, 20 de febrer del 2024

ESGLÉSIA DE SANT MARTÍ DEL CORB

LES PRESES - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Sant Martí del Corb és una petita església romànica d'una sola nau i absis semicircular situada a la vora d'un gran mas, l'Antiga, que presideix la vall. S'hi pot accedir a través d'una escalinata i d'una porxada sostinguda per pilastresi teulada a dos vessants. A cada costat de la porta hi trobem dues obertures amb reixes de ferro forjat, que permeten observar l'interior del temple. Damunt el frontispici hi ha el campanar, d'espadanya, amb un sol ull.






















***************************************************
Enllaç amb informació:

Sant Martí del Corb es troba en una obaga, a curta distància de l'església de Sant Miquel, passant per l'era del Mas l'Antiga. És una petita construcció romànica amb graonada, porxo sostingut per unes pilastres, teulada en dues vessants i campanar d'espadanya. Al costat de la capella hi brolla una abundosa font d'aigua cristallina. Tot i que és més moderna que l'església de Sant Miquel, segurament es va construir en època franca, igual que les altres esglésies advocades a Sant Martí o altres sants de la Gàl·lia, que es troben situades en llocs més marginals que les dedicades a la Mare de Déu o als apòstols. En temps de sequera s'hi anava en processó a fer-hi pregàries per demanar la tant desitjada pluja.

A l'any 1935, va ser objecte d'una restauració i a l'any 1960 s'hi va col·locar un baix relleu de la Mare de Déu, obra de l'escultor Joan Roquer.

***************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10121

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1500/1507_SMartiCorb/SMartiCorb.htm

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3196/

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-marti-del-corb-les-preses

***************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada