Seguidors

dimecres, 21 de febrer del 2024

ERMITA DE SANT SEBASTIÀ

LES PRESES - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









************************************************************
Enllaça amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Ermita de petites dimensions construïda a l'entrada del poble. És de planta rectangular, amb testera plana i una petita capella semicircular a llevant. El nivell de terra del carrer actualment queda a un nivell superior que el de la capella i per aquest motiu s'ha de baixar uns esglaons per poder accedir a la porta. Aquesta és d'arc rebaixat i està flanquejat per dues finestres quadrades. Per sobre hi ha una ceràmica amb la imatge del sant i un òcul. Corona la façana un campanar d'espadanya d'un sol ull fet amb maó. El ràfec de la teulada està decorat amb un fris de dents de serra. El parament de la façana és de carreus de grans dimensions ben desbastats i units amb morter, mentre que la resta de l'edifici és de pedra irregular que en alguns punts queda oculta per una capa d'arrebossat.

Notícies històriques:

Fou construïda al costat del camí vell que conduïa d'Olot a Vic. Es tracta d'una capella votiva, feta pels habitants de Les Preses com a promesa a Sant Sebastià per ajudar-los contra una epidèmia. Els documents de l'època diuen que moltes persones van morir a conseqüència de la pesta que va afectar tota la zona. La capella fou construïda entre el 1528 i el 1530. La capella ha rebut diverses restauracions, però les últimes no van respectar la seva arquitectura original. Va donar nom al carrer que s'hi va formar al seu voltant. Des del 2000 s'ha recuperat la tradicional Festa de Sant Sebastià.

************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2022/02/ermita-de-sant-sebebastia-les-preses-la.html?fbclid=IwAR312is30pp_8x24NzPXhrbwMQSUslWg_6AGZlk_LuZ9FlluuzsCTXxRBmA

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/128/

http://campaners.com/php/campanes1.php?numer=9886

************************************************************





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada