Seguidors

dissabte, 24 de febrer del 2024

PONT ROMÀNIC DE LA RIERA

SANT PERE DE TORELLÓ - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/






















*********************************************

Enllaços amb informació:




Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) va dir que és un dels ponts més bonics per la seva estructura i situació en el paisatge.

Patrimoni Gencat diu: Pont d'un sol arc, molt airós, tot de pedra. La barana està un xic malmesa i té esquena d'ase. Passa per sobre del riu Ges, afluent per l'esquerra del Ter.

Pont de la Riera, sobre el riu Fornés, un xic més amunt de Sant Pere de Torelló. Comunica la població amb el mas Riera i altres d'aquell veral. 

El pont de La Riera, d’estil romànic, es troba dins la finca del mas La Riera. A causa de l’aiguat del 1940 el pont sofrí alguns desperfectes, els quals posteriorment foren esmenats. El pont el feien servir sobretot la gent de la Vola i Masies de Sant Pere per portar el bestiar a les fires. És doncs un pont que formava part d’un camí transhumà. 

El riu Fornès és un afluent de vessant esquerrà del riu Ges, un afluent del Ter. Neix al vessants meridionals de la serra dels Llancers, prop de Falgars d'en Bas, dins el terme de Joanetes (Garrotxa). Després de passar per la Vola, desemboca al seu col•lector davant Sant Pere de Torelló

El riu Ges neix a la Serra de Santa Magdalena, al Ripollès; travessa la Serra de Bellmunt i penetra a la Plana de Vic pel Forat Micó. A Sant Pere de Torelló recull les aigües del seu afluent, el riu Fornès, que neix als vessants occidentals de la Serra dels Llancers, a la Garrotxa. A Torelló, vessa les seves aigües al riu Ter.
 

Per reforçar més l’arc i facilitar els relliscar de les aigües per la sola, es donava a aquesta la forma de llom d'ase, habitualment amb pendents suaus per facilitar el pas de persones i animals sense masses dificultats, val a dir que el pont de la Riera, té el seu punt de dificultat que ha obligat a fer-hi uns esglaons.

*********************************************

 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada