Seguidors

dilluns, 5 de febrer del 2024

MONUMENT BALL DE GITANES DE SANT CELONI

SANT CELONI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 












**************************************************
Enllaç amb l'extens i magnífic relat de la història del ball de gitanes de Sant Celoni:

Es tenen notícies que al redós 1765 es ballaven gitanes a Sant Celoni. Això no vol dir que fos l'any de la instauració de dit ball a la vila...

En l'actualitat el dissabte de Carnestoltes celonins i celonines surten al carrer per celebrar aquesta festivitat. Al vespre circulen pels carrers de la vila nombroses comparses amb les respectives disfresses. Aquest mateix dia té lloc el sopar popular on es premia les millors carrosses. A continuació grups musicals animen la vetllada.

L'endemà, el diumenge de Carnestoltes es celebra el Ball de Gitanes a la Plaça de la Vila. Aquest ball típic del Vallès prové de ritus agraris ancestrals per afavorir la fertilitat de la terra i l'inici del cicle primaveral. El Ball de Gitanes s'ha anat transformant adaptant-se als nous temps i costums. En els seus inicis, la música es realitzava amb instruments tradicionals: tamborino, flabiol i sac de gemecs, acompanyats pels picarols dels balladors. Posteriorment s'hi afegiren les castanyoles.

El ball es va recuperar en els anys 40, 50, 60 i definitivament el 1981. Des d'aleshores es tornen a ballar les gitanes a Sant Celoni, acompanyades dels elements tradicionals de la festa:

Els personatges de la comparsa són el Capità de Cavalls, que cavalca acompanyat pels seus cavallers. El Vell i la Vella, les autoritats de la Colla de Gitanes. El Vell és la personificació de l'hivern i, de la Vella naixerà la nova estació: la primavera. Els Diablots s'encarreguen d'esvalotar el públic durant la cercavila i de mantenir l'ordre a la plaça, on també fan befa d'algun esdeveniment que hagi passat durant l'any.

Després d'una animada cercavila, les colles entren a la plaça amb el galop d'entrada. Comencen els petits (Colla del Filferro) amb el Passeig, on es van formant les lletres S C, inicials de Sant Celoni, que ja es feien en el segle passat, després ballen la Polca i altres balls. Seguidament la Vella s'engresca i surt a ballar amb el Vell. Li venen, però, els dolors de part i, assistida pels Diablots, pareix un animal que simbolitza el naixement de la primavera. Ara és el torn dels grans (Colla del Ferro): Entrada de Ball, Jota, Contradansa, Polca, Farandola, el Vals... i s'acaba la festa amb el Galop de Sortida.

Totes les músiques són pròpies i tradicionals de Sant Celoni. Mentres els balladors toquen les castanyoles i fan dringar els picarols, el públic anima als balladors durant la Polca cridant: Ferro!.

Tot i que es manté prou fidel als orígens, al pas dels anys aquest ball ha sofer alguns canvis.












***************************************************
Altre enllaç amb informació:

***************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada