Seguidors

dijous, 22 de febrer del 2024

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DEL CORB

LES PRESES - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 










L’església de Sant Miquel del Corb és una de les més antigues de la Garrotxa. De fet, hi ha alguns indicis que apunten que inicialment es tractava d’una construcció preromànica. L’edifici, que ha sobreviscut al pas dels segles, presenta una sola nau amb volta de canó, fet que ens indica que va ser modificat durant el romànic. Disposa d’absis rectangular. De l’església en surt un campanar de torre amb teulada a quatre vessants, que està recolzat sobre la façana oest.











********************************************************


















**************************************************
Enllaç amb informació:

L’església de Sant Miquel del Corb es troba dins el veïnat d’idèntic nom, en els vessants septentrionals de la serra del Corb. Una de les primeres referències instrumentals del lloc apareix l’any 957, en què Ricarda i el seu espòs Sal la feren donació al monestir de Sant Benet de Bages de l’alou de les Preses, i juntament amb ell, de “…ipsos villares quem vocant Corbos…” Deixant de banda aquesta notícia sobre l’indret, malauradament manquen en l’actualitat dades històriques documentals que permetin de resseguir el passat d’aquest temple, el qual sembla que havia estat antigament la primitiva parròquia del terme. Només una notícia corresponent al segle XVII informa que mossèn Antic Colomer, del mas Colomer, situat vora l’església, hi fundà un benefici quan ocupava el càrrec de rector de la població del Torn, del municipi de Sant Ferriol. És molt probable que l’església de Sant Miquel del Corb sigui un edifici d’origen preromànic, però en l’actualitat, després de les múltiples reformes que ha sofert a través dels temps, es fa difícil d’afirmar-ho amb seguretat. El temple consta en la seva estructura bàsica d’una sola nau amb un absis rectangular; les principals modificacions que s’hi efectuaren pertanyen al segle XVIII, època en què fou sobrealçat l’edifici. La porta d’accés, a la façana de ponent, és adovellada i protegida sota un ampli porxo. El campanar, antigament d’espadanya, és ara un cloquer de torre amb el teulat a quatre vessants que s’adossa a la banda de ponent de la construcció; s’hi accedeix per una escala exterior, de pedra, afegida al mur septentrional. A l’extrem de migjorn del temple hi ha adossada la sagristia, amb un carreu que porta una inscripció i la data de 1806. L’interior de l’església és totalment enguixat, motiu pel qual és dificultós d’esbrinar si amaga res de remarcable. Depèn avui dia de la parròquia de Sant Pere de les Preses.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/04/in-memorian-de-lesglesia-parroquial-del.html?fbclid=IwAR1uCr66ur3MO6pJvy7TZF-6wNpKz8ecs93LKMgB9zuSLOBzPkfCfH21S_4

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10120

https://www.catalunyamedieval.es/esglesia-de-sant-miquel-del-corb-les-preses-garrotxa/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/269_SMiquelCorb/SMiquelCorb.htm

**************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada